Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Marija Sarvan: Nulta forma

​Samostalna izložba radova autorke, Marija Sarvan / Nulta forma19. januar – 17. februar 2017. Gradska galerija Požega. Otvaranje izložbe: četvrtak, 19. januar 2017. u 19 časova


 


​***

Treća samostalna izložba Marije Sarvan pod nazivom „Nulta forma“ u Gradskoj galeriji Požega, prvo je predstavljanje mlade umetnice lokalnoj publici u rodnom gradu, u Požegi. Još uvek studentkinja master studija na Akademiji umetnosti Novi Sad, Marija Sarvan u svojoj biografiji beleži zapažen broj samostalnih i grupnih izložbi u relevantnim izlagačkim prostorima i u okviru zapaženih projekata. Izložba „Nulta forma“ u Požegi predstavlja dve serije radova - prvu koju čine kutijasti objekti-slike nastali prepletom crnih tekstilnih traka i drugu seriju radova - crteža i slika manjih formata, apstraktnih geometrijskih formi, vizuelno intrigantnih kompozicija u koje se pored arhromatske crne i bele, kao jedinstvo suprotnosti uvodi i dinamična, ali i tenzična crvena boja. Zrelost vizuelnog izraza Marije Sarvan u dvema navedenim serijama navodi na zaključak da ovom izložbom predstavljamo mladu autorku koja svojom posvećenošću, talentom i istraživačkim radom, zasigurno u narednom periodu obezbeđuje sebi zapaženo mesto na domaćoj sceni savremene vizuelne umetnosti.



Marija Sarvan je umetnica koja je izabrala takav pristup u stvaranju umetničkog dela, da svojom umetnošću ne nastoji da pronalazi rešenja na konkretne probleme. U okviru svojih vizuelnih istraživanja, ona ostavlja svedočenje o procesu. Proces stvaranja u ovom slučaju podrazumeva vežbe uma ili disciplinovanje svesti, baš kao što i zen budizam uočava suštinu u harmoničnom izjednačavanju svesti i nesvesnog. Horizontalno-vertikalna shema prepleta kojom se gradi materija objekta-slike, ostavlja svedočenje o procesu u okviru koga stanje nesvesnog autorku oslobađa od prisustva motivisanog Ega. Tako su i objekti, slike i crteži Marije Sarvan nastali kao prevrednovana apstrahovana stvarnost. Oni svedoče o naporima uma da zaboravi samog sebe, o vežbama koje umetniku omogućavaju da postane medijum kroz koji se reflektuje borba suprotnosti odražena u smenjivanju horizontala i vertikala.



Umetnik Pit Mondrijan je verovao u princip harmonije između suprostavljenih elemenata u priorodi. Za njega su vertikalne linije predstavljale šumu (stabla) i označavale muški princip, dok se horizontalama pripisivalo značenje vode (mora) i one su označavale žensku enegriju. Na sličan način i Marija Sarvan u svom nedelatnom delanju, redukujući sopstveni misaoni proces, veruje da osnovni geometrjski oblici pronalaze svoje mesto u sveopštoj harmoniji prirode. Na taj način kreira svoje umetničke objekte, dajući svakom od njih identitet i autonomiju.



Druga serija radova pored svete geometrije uvodi i crvenu boju kao kolorističko jedinstvo suprotnosti – crne i bele, kao boju koja razdvaja svetlost od tame, dan od noći, koja istovremno proizvodi tenziju i najavljuje smiraj. Geometrijski motivi na ovim platnima i crtežima nastaju po sličnom principu približavanja svesnog i nesvesnog, tako što umetnica bivajući prisutna u sadašnjem trenutku dozvoljava imaginaciji da mimo bilo kakvog misaonog procesa, vizualizuje zvuke, slike ili reči koje dolaze iz neposrednog okruženja.



Na ovaj način je najbolje i pristupiti umetničkom radu Marije Sarvan, zanemariti sopstveni misaoni proces i posmatrati neprestano nadigravanje suprotnosti. Čini se da se jedino na taj način mogu doživeti ove visoko estetizovane apstraktne vizuelne forme koje jesu pokušaj hamronizacije svih oprečnosti.



​ /tekst Svedočenje o procesu, Slađana Petrović Varagić/

​​***



Marija Sarvan (1993) iz Požege. Diplomirala je na likovnom departmanu Akademje umetnosti Novi Sad, 2016. godine, na odseku za slikarstvo, u klasi profesora Gorana Despotovskog. Trenutno je na master studijama na katedri za Nove likovne medije na istoj akademiji.



Samostalne izložbe:





​- ​Gradska galerija Požega / Kulturni centar Požega, Požega, 2017.

​- ​Galerija Zvono, Beograd, 2016.

​- ​Studentski kulturni centar, Novi Sad, 2015.

Grupne izložbe:





​- ​Projekat Razlike, SKC Novi Sad, 2016.

​- ​Završna izložba radova studenata IV godine, Departmana likovnih umetnosti Akademije umetnosti Novi Sad, Galerija likovne umetnosti, poklon zbirka Rajka Mamuzića, 2016.

​- ​Projekat Slika, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, 2015.

​- ​Projekat Razlike, SKC Novi Sad, 2015.

​- ​Oni koji dolaze, Gradska galerija Užice, 2015.

​- ​Projekat Razlike, SKC Novi Sad, 2014.


 


 



Datum objavljivanja: 16.01.2017.