Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Marija Petković: Suočavanja

U četvrtak, 23. maja u 19h u Galeriji savremene umetnosti Pančeva, otvara se samostalna izložba printova autorke, Marije Petković, pod nazivom, "Suočavanja".


 


Materijal koji koristim za izložbu "Suočavanja" su sličice koje su pozajmljene iz kolekcije "Muzeja detinjstva" i datiraju od 1920. godine do 1950. godine. U periodu kada su se koristile nisu bile samolepljive već su morale lepkom da se lepe u sveske, spomenare ili pisma.


Nakon dugog pregledavanja i razvrstavanja jasno su se odvojile dve tematike: Sličice na kojima su bila prikazana deca, cveće, životinje, religijski i putni motivi i one sa ratnim motivima. Ove sličice su pandan današnjim stikerima i namenjene su deci za igru ili za lepljenje u sveske, spomenare i pisma, skupljanje i razmenjivanje. Međutim i one sa ratnim motivima su bile namenjene deci tako da se na jedan perfidan način nametala ratna estetika.


Gledanjem, razmišljanjem i prebiranjem, tema "Suočavanja" se sama izdvojila i nametnula. Tako sam sukobljavanjem i postavljanjem u određene odnose dva različita motiva dobijala prostorne kolaže kojima sam rešila postavku u prostoru.

Radovi koji će biti predstavljeni na izložbi su skenirani u visokoj rezoluciji, zatim uvećani (100 x 70 cm) i odštampani kao sličice.


 



Datum objavljivanja: 17.05.2013.