Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Marija Paunović: U dijalogu sa Mikom

Izložba crteža "U dijalogu sa Mikom"Marije Paunović biće otvorena 13. marta u 18.00 časova u Malom likovnom salonu. Izložba će moći da se pogleda do 24. marta.

 



 


„Povodom Antićevih dana, manifestacije koju po šesnaesti put organizuje Kulturni centar Novog Sada, priređuje se treća po redu izložba na kojoj se povezuju slikarski senzibiliteti velikog pesnika i vizuelnih umetnika (Filip Markovinović (2019), Jelena Đurić (2020)). Za mnoge je poezija neprikosnoveno obavitalište Antićevog stvaralaštva te bivaju iznenađeni uvažavanjem njegovih slikarskih ostvarenja. Ali, pesnik se dokazao kao slikar: od ranih figurativno-realističkih pejzažnih prizora, preko ekspresionističkog bavljenja asocijativnim formalnim sklopom, pa sve do apstrakcije kojom je iskazivao elementarni ekspresionistički promišljaj sveta i dosezao polokovski definisano akciono slikarstvo… U svim tim ostvarenjima postoji isti onaj titraj osećajnosti koji i u pesništvu i u slikarstvu doseže neki uzvišeni red. Antić je umetnik koji je sposoban da, koliko spontano toliko i svesno, haos preobrazi u uređenu strukturu dostojnu ukupnog dijalektičkog smisla.

Takvo likovno-poetsko delo zaista predstavlja izazov mlađim umetnicima koji dolaze u situaciju da uporede sopstveno delo sa stvaralaštvom izuzetnog umetničkog genija. Ovoga puta u takvu avanturu se upustila Marija Paunović (1992) koja je doktorirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2023. godine. Iako je još uvek u preludijskoj fazi svog stvaralaštva, mlada slikarka je već formirala osnovne obrise svog načina shvatanja i interpretiranja sveta u kome živi i stvara…“ (Sava Stepanov)


 



Datum objavljivanja: 13.03.2023.