Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Marija Nikolić: Život iz mašte

Izložba „Život iz mašte“ umetniceMarije Nikolić biće otvorena u ponedeljak, 29. maja sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija.

 


 


Marijinom samostalnom izložbom Galerija ŠTAB i Umetnička inicijativa KvART BW nastavljaju sa predstavljanjem najtalentovanijih mladih umetnika na našoj umetničkoj sceni.

Postavku koju će posetioci imati priliku da vide u izložbenom prostoru KvART BW, čine radovi koji karakteriše neobičan nadrealistički ton propraćen satirom i društvenom kritikom. Izdužene, karikaturno naslikane figure smeštene su u prostore i situacije u kojima se ispituje njihova svest i neretko ukazuje na apsurd različitih društvenih pojava. Marija Nikolić tvrdi da su na izloženim slikama prikazani nedisciplinovani, razuzdani subjekti, u svetu koji je istovremeno primamljiv i neugodan, propraćen elementima erotike i haosa. “Svojim kontroverznim postupcima, oni osporavaju društvene norme i buntovno odbacuju konformizam. Zauzimaju najrazličitije uloge, od agenta do žrtve sopstvenih patologija i egzistencijalnih kriza,” zaključuje umetnica u tekstu izložbe.

Marija Nikolić je rođena 1993. godine. Završila jemaster studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i magistrirala na Politehničkom univerzitetu u Milanu. Nakon završetkaprvog mastera, upisala je doktorske studije na istom fakultetu. Od2012. godine aktivno učestvuje na preko 25 lokalnih i međunarodnihgrupnih izložbi, kao i na tri samostalne izložbe. Njena dela se nalaze umnogim privatnim kolekcijama širom Evrope i SAD-a. Dobitnica je 5 stipendija Vlade Srbije i 4 stipendije italijanske vlade.



Izložbu „Život iz mašte“ organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 06. juna 2023. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.


 




Marija Nikolić (1993) je savremena umetnica iz Beograda. Završila je master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i magistrirala na Politehničkom univerzitetu u Milanu. Nakon završetka prvog mastera, upisala je doktorske studije na istom fakultetu. Od 2012. godine aktivno učestvuje na preko 25 lokalnih i međunarodnih grupnih izložbi, kao i na tri samostalne izložbe. Njena dela se nalaze u mnogim privatnim kolekcijama širom Evrope i SAD-a. Osvojila je oko 10 nagrada u oblastima umetnosti, inovacija i tehnologije. Dobitnica je 5 stipendija Vlade Srbije i 4 stipendije italijanske vlade, od kojih su najznačajnije “Stipendija za najboljeg studenta svih umetničkih univerziteta u Srbiji”, “Stipendija za mlade talente Ministarstva omladine i sporta” i “Zlatna stipendija” Politehničkog univerziteta u Milanu.


 


Datum objavljivanja: 24.05.2023.