Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Marija Nikolić & Jelena Manić: Pikselacija

Otvaranje samostalne izložbe Marije Nikolić i Jelene Manić "Pikselacija" u utorak 26. oktobra, u 19h Izložba traje do 5. novembra, 2021. Atelier DivArt, Kosančićev venac 3, Beograd.

 







Jesenja izložba Ateljea DivArt pod nazivom "Magnovenje" koja je trajala do 10. februara 2021. godine okupila je više od sto umetnika iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine koji su se predstavili radovima malog formata izvedenim u različitim slikarskim tehnikama. Umetnički savet galerije tom prilikom je pohvalio dela Marije Nikolić i Jelene Manić koje su dobile termin za samostalnu izložbu u galeriji DivArt. Sada beogradska publika ima priliku da se bolje upozna sa stvaralaštvom ovih naših umetnica.





Marija Nikolić je vizuelna umetnica mlađe generacije čiji se trenutni likovni izraz duboko zasniva na estetskoj misli apstraktnog minimalizma i postminimalizma, gde najčešće istražuje mogućnosti uokvirene geometrijske forme. Izlaže akvarele manjeg formata iz ciklusa "Zlatni presek" koji se odlikuje geometrizacijom i redukcijom suvišnih elemenata slike što rezultira apstraktnom formom. Umetnica se bavi preispitivanjem forme slike, stvarajući estetsku harmoniju gde boja i linija imaju gradivnu ulogu.



Jelena Manić se predstavlja interaktivnim digitalnim, crno-belim grafikama koje sadrže QR kodove. Uz pomoć mobilnih telefona ovi kodovi posmatrača dalje vode na URL adresu. Na ovaj način ostvaruje se hiperveza između fizičkog i virtuelnog sveta, a umetnica sučeljava ove svetove. U tački njihovog susreta, trenutka preklapanja Jelena Manić poziva na akciju publike i omogućava ulazak u intimni svet umetnika.





Marija Nikolić rođena je 1989. godine u Velikoj Plani. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je 2015. godine završila master studije slikarstva. Nakon studija učestvovala u brojnim grupnim izložbama, likovnim kolonijama i za sada ostvarila pet samostalnih izložbi. Njena dela se nalaze u mnogim privatnim i nekolicini javnih kolekcija. Članica ULUS-a od 2020. godine. U statusu samostalnog umetnika, živi i stvara u Beogradu.



Jelena Manić je rođena 1985. godine u Šapcu. Završila je studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2011. godine u klasi profesora Žarka Smiljanića na grafičkom odseku, dok je master studije pohađala na Arisotel Univerzitetu u Solunu. Dodeljena joj je stipendija Fonda za mlade talente Republike Srbije i Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka. Dobitnica je nagrada: Nagrada za mali format u Šapcu 2013. godine, Pohvala žirija za grafiku minijaturu na  IV Međunarodnoj izložbi ,,Umetnost u minijaturi MajdanArt 2013" u Majdanpeku, Nagrada za mali format grafike 2011. godine i Nagrada za crtež za večernji akt 2008. godine. Angažovana je u Centru za likovno obrazovanje Šumatovačka na mestu voditeljke umetničko-obrazovnog programa Grafika i Kaligrafija od 2012. godine. Autorka je na desetine projekata i radionica za edukaciju i kreativno usavršavanje mladih kao i učesnica na brojnim grupnim i samostalnim izložbama. Živi i radi u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 25.10.2021.