Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Marija Nikolić: Back to Black

Od četvrtka 21. maја otvorena je izložba Marije Nikolić Back to Black 21. maј – 8. jun 2020. Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac

 


Marija Nikolić (1989) završila je osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na Slikarskom odseku. Izlagala je na tri samostane i više kolektivnih izložbi i internacionalnih simpozijuma. U osnovi ovog  slikarskog istraživanja nalazimo potragu za idealnim skladom harmonizovanjem pojedinačnih elemenata –  površine i boje u idealno struktuirane celine. U najnovijem ciklusu radova pod nazivom „Back to Black” proces redukcije fokusiran je na prikaz odsustva svetlosti sugerisan gotovo potpunom eliminacijim hromatskih i svođenjem na valerske odnose uz naglasak na teksturalnim  svojstvima novonastalih   kompozicija. Ovakvom koncepcijom autorka evocira i reinterpretira kompoziciona  rešenja istorijskog neoplasticizma, dok istovremeno relativizuje i remeti smisao primene  precizne geometrije  služeći se kompleksnom mrežom  linija i deformacijom geometrijskih oblika. U tom smislu,  autorka prepoznaje  pokretačku snagu životne energije upravo u cikličnom smenjivanju  disharmonije i prvobitne  ravnoteže.





Disharmonja, disbalans i haos su glavni pokretači mog stvaralaštva. Sečem, oblikujem, krojim i razdvajam. U potrazi sam za skladom i redom, harmoničnim odnosima celina, površina, boja. Tragam za organskom, ličnom harmonijom. Bez pomagala, mašina i egzaktnih alata remetim smisao precizne geometrije odokativnim i (ne)tačnim dimenzijama.

Polazna tačka ove serije je minimalistički pristup i preispitvanje forme slike u cilju estetske harmonije. Linija kao sudar dve površine je osnovni gradivni element i kao takav, prisutan na većini dela ove serije.


Marija Nikolić








Umetnica Marija Nikolić počinje svoj ciklus radova pod zajedničkim imeniteljom „Zlatni presek“  2018. godine. U kontinuiranom istraživanju likovnog jezika i njegovih mogućnosti, ona se posebno fokusira na sazvučja boja, tonova i oblika. Tematske celine, Zlatna svetlost, Presek i Nazad crnoj, u okviru pomenutog ciklusa „Zlatni presek“, čine serije radova koje su rezultat mnoštva ideja koje ona, po vlastitom osećanju, selektuje i realizuje. Pri tome u procesu stvaranja uvek zatvara jedan krug ostavljajući mogućnost da unutarnjega i dalje eksperimentiše.


Kruna Novović, , istoričarka umetnosti


 


Datum objavljivanja: 19.05.2020.