Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Marija Kapisoda: Tišina

U Galeriji `73 će u četvrtak, 9. maja 2019. g, sa početkom u 19. časova, biti svečano otvorena samostalna izložba crteža Marije Kapisode, pod nazivom „Tišina“.


 


Umetnica će se predstaviti sa tridesetak crteža galerijskog formata, nastalih u poslednjih nekoliko godina.


Aleksandar Čilikov, istoričar umetnosti i autor teksta za katalog, je o Marijinom slikarstvu, između ostalog istakao: „Pejzaž kao tema ne predstavlja za Mariju Kapisodu realističko reprodukovanje “privlačnih segmenata” prirode, niti potragu za “idealnom ljepotom” u neoklasicističkom smislu. Od rođenja okružena prirodom Marija kao da u njoj pronalazi niz naoko skrivenih detalja. Struktura i boja vlati trave ili strukovi sitnog poljskog cveća u odnosu prema gradacijama  dnevnog osvetljenja i egzistencijalnim lokacijama, nisu preneti u prezentiranu sliku putem mozaičke slagalice od, direktno u prirodi, brižljivo izrađenih brojnih skica. Sav taj očaravajući svet iz prirode pretočen je u gotovo apstraktne forme proizašle iz podsvesti autora koji nam pokazuje, mnogim ljudima nevidljiv i nedostupan, doista čaroban ambijent. Koristeći se u crtežima kombinovanom tehnikom Marija demonstrira niz crtačkih bravura, kolorit izuzetne prefinjenosti i stvara, iako na izvestan način pomalo diskretno, jednu originalnu, duboko humanu i optimističku atmosferu .”


Marija Kapisoda rođena je 15.09.1976. godine na Cetinju. Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, upisala je 1996. godine, odsek grafika. 2001. diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Jakova  Đuričića. 2006. godine, odbranila magistarsku tezu pod nazivom ZEMLJA  -SVJETLOST, SVIJETLO-TAMNO, mentor prof. Jakov Đuričić i dobila zvanje Magistar umetnosti. Od 2005. član ULUCG. Izlagala na mviše samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.


Izložba će trajati do 21. maja 2019. g.


 



Datum objavljivanja: 07.05.2019.