Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Marija Ćalić: Aura prošlosti

Izložba fotografija autorke Marije Ćalić, pod nazivom, "Aura prošlosti", otvara se 21. januara u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva.


 


Prizori objedinjuju vizure savremenog postojanja kroz fenomene naših moći pamćenja. U tom izboru, foto triptisi, kao i celina postavke ukazuju na poentirane lokacije, izmenljiva godišnja doba i začudne atmosfere snimljene na teritorijama regiona, u Srbiji i u Hrvatskoj,  kao i u Nemačkoj, Italiji, austrijskim alpima, ali i svetim mestima kakva je Masada u Izraelu. Otkrivanje sekvenciranih građevina i umetnosti, ruševnih stanja vegetacije i enterijera pojačano je paradoksom ljudskog odsustva. Prizivana su sada nova, fotografska suočenja sa tradicijom sujeverja kakva je verska zahvalnica ex - voto obeležja. Fotografije ciklusa ’The Spell of Past (Aura prošlosti)’ ukazuju na opominjuće i posredne tragove gubitka, na brisanja mesta i posledice zastrašujućih nasilja. Pripadajući oblasti Kulture sećanja i otpora kolektivnim zaboravima, one ukazuju da je individualna svest posmatranja prožela udaljene zone, ambijente, predele i predmete..




Ciklus je kao umetničko istraživanje otpočet u Rezidencijalnom boravku na poziv Kultur Referata u Minhenu. Izložba je ostvarena uz podršku Aviv Arlon, Pančevo, a izdavač publikacije  je Orion Art, Beograd.  


 



Datum objavljivanja: 15.01.2014.