Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Marija Anđelković: MINDSCAPES

U utorak 16. marta u Galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu umetnica Marija Anđelković predstaviće se publici radovima nastalim tokom protekle godine.Izložba traje do 3. aprila, 2021. godine.


 


Izložba MINDSCAPES, kako navodi autorka kataloškog teksta Jelena Petrović vizuelno je istraživanje i eksperimentisanje sa razvojem medija grafike kroz istoriju i različite nivoe sofisticiranosti tehnike litografije. Postavka u Galeriji Kolarčeve zadužbine predstavlja u svojoj celosti i posvećenost autorke neprekidnom istraživanju površine papira, beskonačnih vrednosti tonova boja i prizoru jednom viđenog, a iznova interpretiranog kroz seriju izloženih litografija.



Kataloški tekst autorke Jelene Petrović:



MINDSCAPES



Naslov izložbe simbolično upućuje na skrivena mesta u predelima uma i daleki svet smešten izvan granica poznatog. Izmeštajući nam duh na ta nova mesta gde se dodiruju stvarni i prizori u nastajanju, gde se susreću vidljivo i nevidljivo, a senzacija prerasta u osećanje, umetnica ustupa imaginaciji mesto oka. Transformacija se odvija pred posmatračem, nastaju nove forme pejzaža i postaju način posmatranja jedne moguće realnosti. Proces sublimiranja misaonih, osećajnih i opažajnih iskustava iznedrio je dematerijalizovane predele umekšanih obrisa i neodređenih prostornih granica čija zamagljena svetlost horizonta predstavlja liniju iza koje počinje putovanje u drugi svet.

Prizori serije radova Mindscapes konstruisani su sa namerom da posmatrača uvlače u središte treperave svetlosti, te mekih i vazdušastih bojenih vrednosti. Upotrebom svetlosno-kolorističkih parametara, a izrazite horizontalne linearnosti, slika se udaljava od realnosti, uklanja se barijera njene fizičke i psihološke ograničenosti i otvara beskrajna praznina, kao mesto svih potencijalnih projekcija duha. Varijacije horizontalnih linearnih ritmova i svetlosni gradijenti naglašavaju iluziju kretanja u beskrajnoj dubini prostora, pružajući prizorima utisak sličan širenju obojenog zvuka. Posmatrač se poziva na pomeranje fokusa: da u njegovo središte ne postavlja objekte, pa čak ni misli, nego da se prepusti apsorbciji predela imaginarnog, jednostavnosti i lepoti sadržaja u i iza vidnog polja.

Iz ličnog ugla o autorki Mariji Anđelković, umetnica Jelena Petrović:

Rad Marije Anđelković, njenu potpunu posvećenost grafičkom mediju i metodično građenje prepoznatljivog likovnog jezika, pratila sam od našeg prvog zajedničkog časa ravne štampe. Sveukupnost njenog umetničkog delovanja odlikuje duboko promišljen i kontinuiran razvoj, kako teme i motiva koji su se nalazili u središtu njenog interesovanja, tako i izvođačkog postupka. Marijino umetničko sazrevanje se može posmatrati kao svojevrstan put ka redukciji na kom je odbacivala suvišno i usvajala jedan krajnje meditativan i pročišćen likovni izraz. Svođenjem i redukcijom viđenog i doživljenog, Marija uobičajene predstave o vremenu i prostoru transformiše u svetlosno-bojene zapise koji predstavljaju refleksije unutrašnjih predela bića.







Marija Anđelković (1988, Beograd) osnovne i master studije završila je na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, gde je 2019. godine odbranila doktorski umetnički projekat. U sklopu ERASMUS+ doktorskog programa, 2018. godine studirala je na Jan Matejko akademiji likovnih umetnosti u Krakovu, Poljska. Stipendista programa za doktorske studije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (2013–2017). Zaposlena je u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na mestu majstora štampe.

Realizovala je šest samostalnih izložbi (Nemačka, Srbija) i učestvovala u velikom broju kolektivnih izložbi, umetničkih projekata i grafičkih radionica u zemlji i inostranstvu (Belgija, SAD, Francuska, Nemačka, Japan, Kina, Poljska, Holandija, Litvanija, Kanada, Velika Britanija, Rumunija, Portugal). Dobitnica je nagrade za grafiku Drugog međunarodnog bijenala grafike u Bukureštu, Rumunija 2016, nagrade FLU za grafiku Boško Karanović 2012. i nagrade za večernji akt 2009.


 



Datum objavljivanja: 15.03.2021.