Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Marij Pregelj (1913 – 1967): Retrospektiva

Izložba Marij Pregelj (1913 – 1967): Retrospektiva otvorena je u četvrtak, 14. decembra 2017. godine u Modernoj galeriji u Ljubljani.

 


 


Izložbu koja obeležava 50 godina od smrti ovog velikog umetnika, otvorio je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, a na otvaranju je govorio i v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Slobodan Nakarada. Marij Pregelj je slovenački slikar i grafičar, umetnik specifične ikonografije i simbolike, čiji je stvaralački doprinos nezaobilazan u proučavanju slovenačke kao i šire jugoslovenske umetnosti druge polovine prošlog veka.



 



Izložba kustoskinje Martine Vovk prikazuje oko 300 Pregeljevih radova u svim tehnikama koje je autor koristio pri svojim umetničkim istraživanjima (slikrstvo, grafika, crtež, ilustracije knjiga i monumentalnim zidnim mozaicima). Cilj izložbe je da se predstavi umetnikov opus kroz dela koja se čuvaju u kolekcijama Moderne galerije u Ljubljani i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.



 



Koncipirana kao monografska retrospektiva, ljubljanska izložba ističe ključne hronološke etape u umetničkom stvaralaštvu Marija Pregelja: od ranih radova nastalih tokom studija na zagrebačkoj Akademiji lepih umetnosti koje odlikuje koloristički realizam; preko dela koja oslikavaju umetnikova iskustva iz koncetracionih logora u Italiji i Austriji za vreme Drugog svetskog rata; do posleratnog perioda kada se okreće istraživanjima slikarskog polja koja ga vode od umerenog realizma do modernističke formalne analize same slike. Izložbu prati obiman katalog sa studijskim tekstovima dr Marka Jenka, dr Miklvža Komelja, dr Katarine Mohar, dr Tomislava Vignjevića, dr Nađe Zgonik i Svetlane Mitić, kustoskinje MSU. 



 



Kao izuzetna stvaralačka figura, Pregelj je bio prepoznat i posebno cenjen u beogradskoj umetničkoj sredini, a čest gost bio je u Muzeju savremene umetnosti. Njegov stvaralački doprinos praćen je sa posebnom pažnjom u Beogradu, a zahvaljujući blagovremenim akvizicijama koje je Muzej sprovodio, danas se neka od kapitalnih dela ovog umetnika nalaze u zbirci Muzeja, među kojima se posebno mesto zauzima delo „Fantastična trpeza“ iz 1966. i „Diptihon“ nastalo 1967. godine koji publika može videti na aktuelnoj postavci u Muzeju na Ušću.







Kao veoma angažovan umetnik na jugoslovenskom umetničkom prostoru, Pregelj je imao posebno prisan odnos sa beogradskom scenom, a svoju privrženost je pokazao odlukom da svoju umetničku zaostavštinu ravnopravno raspodeli između Moderne Galerije u Ljubljani i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Legat Marija Pregelja koji broji 52 slike, 123 grafička lista i 22 rada izvedena tehnikom akvarela, gvaša i pastel, Muzej savremene umetnosti je preuzeo 1986. godine i predstavio beogradskoj publici najpre njegov grafički opus 1988. godine, a potom i slikarski deo Legata izložbom „Dokument istine“. 2016. godine.


 


Datum objavljivanja: 18.12.2017.