Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mariele Cvetić: Svet po meni

U petak, 10. maja u Likovnoj galeriji KCB-a, otvara se samostalna izložba instalacije autorke Mariele Cvetić, pod nazivom, "Svet po meni". Izložba traje do 26. maja, 2013. godine.


 


Projekat Mariele Cvetić Svet po meni formalno ima fluidni karakter i on se u galerijskom prostoru artikuliše kao instalacija koja obuhvata maketu i fotografije. Maketa je centralni deo instalacije, rađena je prema modelu kuće za lutke u realnoj veličini, ručno, precizno, pedantno i od (privremenih) materijala od koji se makete uglavnom prave – kartona, uz dodatak das-mase. Povrsine elemenata instalacije su slikane, neke lakirane, neke šmirglane, u zavisnosti od površine uzorka, tek one nastaju kao rezultat slikarskog postupka i to onog koji svoje korene ima u iluzionističkom slikarstvu. Svi delovi koji su posluzili za svoje blow-up verzije u velikoj kući nabavljani su pojedinačno iz sveta dečjih igračaka ili realnog sveta u kojem funkcionišu u malom sa drugačijim/promenjenim ili istim značenjem. Tako maketa postaje kopija malih predmeta koji su zapravo kopije (velikih) predmeta iz svakodnevnog okruženja. Krajnji cilj trompe-l’oeil igre pomeranja između dva sveta u razmeri 1:12 bio je da se malo vrati u veliko ali zbog upisane greške prilikom prvobitnog pretvaranja velikog u malo, dimenzije elemenata makete otkrivaju treći sistem mera,  i očekivanu sklonost ka neočekivano ekscentričnim iskliznućima iz istog.



"Mariela u složenoj igri prevođenja dimenzija malog sveta u veliki rekonstruiše proces transformacije velikog sveta u mali, i rezultujućim odstupanjima referiše da ništa što je stvarno nije i fiksirano, kao i da ništa što je fiksirano nije i stvarno, odnosno da „sve ono što bi trebalo da ostane skriveno, ... i pored svega izlazi na videlo."



 

Mariela Cvetić je umetnica i teoretičarka umetnosti, vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gde je i magistrirala, kao i na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Doktorirala na Interdisciplinarnim doktorskim studijama Teorije umetnosti i medija Univerziteta umetnosti u Beogradu. Autorka je deset samostalnih izložbi i većeg broja grupnih izložbi, kao i izložbi sudenata Arhitektonskog fakulteta. Objavila je knjigu Das Unheimliche: psihoanalitičke i kulturalne teorije prostora (Beograd, 2011)  i tri poglavlja u monografijama. U umetničkom i teorijskom radu bavi se problemima odnosa subjekta i prostora.


 



Datum objavljivanja: 09.05.2013.