Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mariela Cvetić: Das Unheimliche

Otvaranje izložbe autorke Mariele Cvetić, " Das Unheimliche", 2. marta u 19.30h. Biblioteka Goethe-Instituta, Knez Mihailova 50, Beograd. Umetnički kafe – razgovor sa Marielom Cvetić: 16. marta, u 20h. Biblioteka Goethe-Instituta, Beograd.


 


Izložba Das Unheimliche deo je projekta Svet po meni (od 2013), a problematizuje pojam das Unheimliche, koji je Frojd 1919. godine identifikovao kao estetsko obeležje – kao zagonetno subjektivno iskustvo koje često ide ruku pod ruku sa nepoznatim i sa strahom. Izložene projekcije fotografija i projektna dokumentacija predstavljaju mobilni arhiv i kopiju koja čuva veliki potencijal originala.




Dr Mariela Cvetić, umetnica i teoretičarka umetnosti, predaje na Univerzitetu u Beogradu i na Univerzitetu u Novom Sadu, a svoja umetnička ostvarenja predstavila je već na brojnim individualnim i grupnim izložbama. Bila je deo umetničkog tima čija je instalacija wohnlich 2008. predstavljala Srbiju na Bijenalu arhitekture u Veneciji. Knjigu Das Unheimliche – psihoanalitičke i kulturalne teorije prostora objavila je 2011, a narednu, pod naslovom Umetnikova knjiga, 2013. godine. Tokom 2016. godine učestvovala je u beogradskom izdanju projekta ACTOPOLIS Goethe-Instituta.


 



Datum objavljivanja: 02.03.2017.