Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Manastir Dečani 1941 - 2005

U četvrtak, 9. oktobra 2008. u 19 h u Odeljenju umetnosti Biblioteke grada Beograda biće predstavljena knjiga Manastir Dečani 1941-2005, Istorijsko-umetnička istraživanja mr Balše Đurića, istoričara umetnosti, koji se istoriografijom Dečana bavi više od jedne decenije.

 


Knjiga sadrži veliki broj bibliografskih jedinica i podataka vezanih za naučno istraživački rad u manastiru Dečani u periodu od 1941, kada je objavljena prva monografija o manastiru Dečani autora Đurđa Boškovića i Vladimira Petkovića, do 2005. godine, kada je objavljena druga monografija autora Branislava Todića i Milke Čanak-Medić. Knjiga Balše Đurića je jedan od prvih pregleda koji se bavi istoriografijom ovog manastira. Autor je istraživao tekstove posvećene različitim oblastima proučavanja manastira Dečana, ukazao je na sadašnje stanje proučenosti i pravce budućih istraživanja.




Knjiga Balše Đurića Manastir Dečani 1941-2005, Istorijsko-umetnička istraživanja je još jedan značajan doprinos posvećen istraživanju jednog od najvećih i najuglednijih manastira naše kulturne baštine, koji se nalazi na Uneskovoj Listi svetske kulturne baštine.




U razgovoru o ovoj knjizi učestvuju: dr Miodrag Marković, dr Dragan Vojvodić i autor.


 


Datum objavljivanja: 09.10.2008.