Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Malo verovatna misija: Rekonstrukcija MSUB

Utorak, 30. oktobar, 18h Kulturni centar REX, Hilandarska 7 Malo verovatna misija: Rekonstrukcija MSUB


 


Pre godinu dana otvorena je rekonstruisana zgrada Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Sam proces rekonstrukcije, koji je trajao oko deset godina, detektovao je razne nivoe problema sa kojima su se suočavali inicijatori i nosioci ovog poduhvata. U pojedinim situacijama sticao se utisak da je zadatak rekonstrukcije bio postavljen pred vreme i društvo koji ga ne mogu niti zaobići niti rešiti na način koji je adekvatan istoriji i renomeu ove institucije. Smisao i značaj osnivanja MSUB, njegova tehnička i idejna degradacija tokom devedesetih, kontradikcije između ambicija i kapaciteta društva u kom funkcioniše u prvoj deceniji, ispostavili su rekonstrukciju kao misiju koja će se neminovno naći pred više kritičkih razumevanja i ogledala, kakvu poznajemo npr. iz pripovetke ,,Svetu je teško ugoditi”. U senci privođenja umetnika koji su samoinicijativno izvodili kritičku intervenciju-performans prilikom otvaranja obnovljene zgrade, kao pred još jednim ogledalom društva i vremena u kom se ponovo otvara MSUB, ostali su privremeno i nova zgrada i nova postavka.

Mišljenje struke o samoj rekonstrukciji iskazano je dodelom nagrade Grand Prix 40. Salona arhitekture i Nagrade grada Beograda za arhitekturu i urbanizam za 2017. godinu Dejanu Todoroviću, arhitekti koji je realizovao tj. završio odavno započetu i više puta prekidanu rekonstrukciju.

Na razgovoru će se prvo razmotriti neki osnovni problemi rekonstrukcije i-ili konzervacije modernističke arhitekture, sagledaće se zatim glavni problemi sa kojima se susreo odgovorni arhitekta a zatim komentarisati utisci korisnika ovog prostora pre i posle rekonstrukcije.

U tome će nam pomoći arhitekti-ce Dejan Todorović, Jelica Jovanović i Andrej Dolinka.

Dejan Todorović, rođen 1965. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1992. Svoju arhitektonsku praksu započeo je u Španiji gde živi i radi od 1993. do 2005. U periodu 1993 – 1999. sarađivao je sa više arhitektonskih firmi u Madridu a 1999. osniva sopstvenu arhitektonsku firmu Off Project u Madridu kao i firmu Nooto u Beogradu 2017. U periodu 1997–2005. redovni je profesor na Ai –Etsam (Politehnički fakultet Madrid) i predavač na masteru “Efemerna arhitektura” Etsam, Politehnički fakultet Madrid.

Autor je i kooautor velikog broja realizovanih radova iz različitih oblasti arhitekture (kolektivno stanovanje, socijalno stanovanje, porodične kuće, javni objekti, centri za reciklažu, enterijeri, efemerna arhitektura, učešća na izložbama, art instalacije, uglavnom u Madridu i Beogradu.

Dobitnik je Nagrade u kategoriji arhitekture 35. Salona arhitekture za poslovno stambeni objekat u Bregalničkoj ul. br. 2 u Beogradu, kao i Grand Prix 40. Salona arhitekture i Nagrade grada Beograda za arhitekturu i urbanizam za 2017. godinu, za rekonstrukciju Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Zamenik je komesara 2016., i Komesar 2018 godine na predstavljanju Republike Srbije na Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Andrej Dolinka (1974) je grafički dizajner. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Radi na mestu dizajnera u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Bio je deo Prelom kolektiva. Radio je kao art direktor i dizajner u časopisu 'Huper'. Prevashodno se bavi dizajnom knjiga. U kustoskim timovima je učestvovao u radu na nekoliko izložbi. Izlagao je na više grupnih izložbi u Beogradu, Zagrebu, Amsterdamu i Berlinu.

Jelica Jovanović је PhD student Tehničkog univerziteta u Beču, Katedre za istoriju umetnosti, arheologiju i restauraciju. Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osnivač NVO Grupa arhitekata u Beogradu i jedna od osnivača Docomomo Srbija. Dvostruki stipendista Slovačke akademske informativne agencije. Koordinator regionalnih projekata Nedovršene modernizacije - između utopije i pragmatizma i (Ne)primereni spomenici. Pripravnik i volonter radionica Cultural Heritage without Borders (CHwB). Polaznik Centralnog instituta za konzervaciju (CIK), spoljni saradnik nekoliko zavoda za zaštitu spomenika kulture u Srbiji. Stipendista OEAD i World University Service. Kustos saradnik Muzeja moderne umetnosti MoMA u Njujorku na izložbi „Prema konkretnoj utopiji: arhitektura u Jugoslaviji 1948-1980“.

/



Razgovor realizujemo u okviru serije „Malo verovatna misija“ koja analizira i prikuplja mišljenja i iskustva o inicijativama, projektima, radovima i drugim aktivnostima na kulturnoj, umetničkoj i aktivističkoj sceni, sa misijama koje teže da prevazilaze bilo kontekstualne uslove bilo kapacitete učesnika i aktera. Celokupan projekat Malo verovatne misije možete pogledati na stranici http://rexpro.b92.net/mvm/linkovi_srpski.html



Facebook najava: https://www.facebook.com/events/1968690296510552/


 



Datum objavljivanja: 29.10.2018.