Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Malo verovatna misija

Razgovor sa Borkom Pavićević o misiji i 14 godina rada Centra za
kulturnu dekontaminaciju, Beograd, REX, Jevrejska 16, 22 decembar u 19 časova.

 


Moderator razgovora: Branimir Stojanović, filozof  Gosti diskutanti: Vida Knežević (Kontekst galerija, Beograd), Jelena  Vesić (Prelom kolektiv, Beograd), Kristijan Lukić (Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad)


Nakon 14 godina artikulacije i praktične primene, koncept kulturne dekontaminacije (ili dekontaminacije kulture) prolazi kroz neminovno preispitivanje i repozicioniranje u savremenim društvenim i političkim okolnostima. O idejama, produkciji i diskurzivnoj praksi sadržanim ili proisteklim iz inicijalnog koncepta i misije Centra za kulturnu

dekontaminaciju, razgovaramo sa Borkom Pavićević, osnivateljkom i direktorkom.

Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) je osnovan 1994. godine da bi se suprotstavio otrovnoj politici Miloševićevog režima i osnažio otpor građanskog društva. Od tada CZKD je organizovao preko 2000 programa - predstava, izložbi, protesta, javnih diskusija, serija predavanja i akcija. Putem kulturnog i društvenog angažmana, CZKD radi protiv nacionalizma, ksenofobije, netolerancije, mržnje i straha. Ovo je uvek bilo mesto u koje ljudi mogu da dođu  i da se osećaju slobodnim. Nekada prvi privatni muzej evropske umetnosti na Balkanu, Muzej porodice Veljković je korišćen kao skladište tokom Drugog svetskog rata. Skladište i prateći objekti su ostavljeni zubu vremena do 1995. godine kada je CZKD počeo rekonstrukciju prostora i pretvorio ga u utočište civilnog društva i simbol kulturnih sloboda.


 


Datum objavljivanja: 20.12.2008.