Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Malo verovatna misija

Norveški umetnik Ingar Rojs (Ingar Roys) u svom video radu Erna’s video analizira produkciju dokumentarnih filmova čija je svrha da upoznaju stanovništvo manje razvijenih zemalja Evrope i sveta o nepovoljnim uslovima imigracije u Norvešku.




Izradu filmova osmislila je i naručila Erna Solberg, tadašnja ministarka lokalne samouprave i regionalnog razvoja u norveškoj vladi. U produkciji su učestvovale i nezavisne medijske kuće iz regiona a film je prikazan na nekim televizijskim stanicama u Bosni i na Kosovu. Ingarov rad se sastoji iz prikazivanja videa i organizacije razgovora sa članovima tih filmskih ekipa i zainteresovanom publikom. 


ERNA'S VIDEO otvara nekoliko zanimljivih pitanja, kao što je ono o sve većoj produkciji dokumentarnih filmova od strane vizuelnih umetnika i umetnica. Da li je razlog tome činjenica da postoje teme koje se ne dotiču lako profesionalnih dokumentarista ili se umetnička scena okreće "verizmu" kao sigurnom resursu najvećih savremenih dilema i kurioziteta?


Drugo zanimljivo pitanje je kako napraviti dokumentarni film o dokumentarnom filmu a da se izbegne pretenzija na objektivnost koja je najproblematičnija upravo kod dokumentarnog pristupa filmu? A treće bi bilo ono o inspiracijama i dometima umetničkog aktivizma.


U razgovoru u REXu će ucestvovati Ingar Roys, Mark Brogan (umetnik i preduzetnik iz Engleske, već dve godine na "privremenom radu" u Beogradu, gde se bavi jednom od najneubičajenijih praksi na ovdašnjoj sceni, kombinujuci biznis i umetnost, vidi npr. http://www.dailymotion.com/relevance/search/the%2Btypical%2Breject), Jadranko Barišic (student likovnih umetnosti iz Banjaluke) i Flaka Haliti (vizuelna umetnica iz Prištine).  


Razgovor će se voditi na engleskom jeziku. 






 



Datum objavljivanja: 13.06.2008.