Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mali pečat Grafičkog kolktiva 2017.

Posle pažljivog pregledanja izložbe Mala grafika ovogodišnja selekcija ocenjena je kao veoma uspešna. Žiri je jednoglasno dodelio nagradu Mali pečat za 2017. godinu Gabrijeli Bulatović za grafiku Korak, iz 2017 godine, u tehnici linorez.

 



 


Žiri za dodelu nagrade Mali pečat Grafičkog kolektiva sastao se u ponedeljak,  18. decembra 2017. u 10h  i radio u sledećem sastavu: Gordana Petrović, grafičarka, Dragana Palavestra, istoričarka umetnosti i Vladimir Veljašević, grafičar.  Posle pažljivog pregledanja izložbe Mala grafika ovogodišnja selekcija ocenjena je kao veoma uspešna. Žiri je jednoglasno dodelio nagradu Mali pečat za 2017. godinu Gabrijeli Bulatović za grafiku Korak, iz 2017 godine, u tehnici linorez.



Obrazloženje žirija:

Grafičarka mlađe generacije, Gabrijela Bulatović već dugi niz godina prisutna je na domaćoj umetničkoj sceni. Njen rad je prepoznatljiv po specifičnom likovnom rukopisu koji gradi u klasičnim grafičkim tehnikama i figurativnoj ikonografiji koju odlikuju vizuelne aluzije na organske forme, metafore rađanja i životnog ciklusa. Nagrađeni rad logično proističe iz dosadašnje poetike autorke i ukazuje na nov pristup tematskim i likovnim problemima koji su dominantni u njenom stvaralaštvu. Svedeni oblici na granici apstrantnog izraza vešto su uravnoteženi upotrebom tekstualnog elementa u građenju upečatljive vizuelne celine. U nagrađenom radu upotrebom sugestivne poruke i redukovanih likovnih formi umetnica se poigrava značenjima i preispituje njihovu slojevitost. Izveden postupkom klasične ručne štampe, koloristički i kompoziciono vešto izbalansiran rad „Korak“ poseduje sve osobenosti savremenog umetničkog izraza.

U užem izboru za nagradu Mali pečat bili su radovi Nikole Velickog, Sohi Kim i Ivane Flegar.



Gabrijela Bulatović (1974. Pančevo) diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, 1998. godine, a postdiplomske studije završila 2000. godine. Član je ULUS-a od 1998. godine. Od 1995. izlaže samostalno i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Rumunija, Nemačka, Švedska, Finska, Engleska, Francuska, Poljska…). Docent je na Fakultetu primenjenih umetnosti. Nagrade/izbor: »Beta i Rista Vukanović« za ostvarenja iz oblasti  grafike, Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd, 1998. godine; Plaketa ULUPUDS-a na Sajmu knjiga u Beogradu  za ilustracije udžbenika »My Book of Words«, Beograd, 2005. godine; I nagrada za crtež na izložbi 11. Međunarodni bijenale umetnosti minijature, Gornji Milanovac, 2012. godine.



Značajan stimulans ovom projektu daje i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije koje i ove godine dodeljuje tri ravnoparvne otkupne nagrade. Nagrađeni autori su: Vladimir Ranković, Nataša Korać i Miloš Stanojev.


 


 



Datum objavljivanja: 18.12.2017.