Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mali pečat Grafičkog kolektiva

Žiri za dodelu nagrade Mali pečat Grafičkog kolektiva doneo je jednoglasnu odluku da se nagrada Mali pečat za 2013. godinu dodeli Milici Žarković.


 


Žiri za dodelu nagrade Mali pečat Grafičkog kolektiva sastao se u ponedeljak, 16. decembra 2013. u 10h  i radio u sledećem sastavu: Gordana Popović Vasić, istoričarka umetnosti, Nebojša Radojev, grafičar i Žarko Smiljanić, grafičar. Za predsednika žirija izabran je Nebojša Radojev. Posle pažljivog pregledanja izložbe Mala grafika ovogodišnja selekcija ocenjena je kao veoma uspešna. Žiri je doneo  jednoglasnu odluku da se nagrada Mali pečat za 2013. godinu dodeli Milici Žarković.



Obrazloženje žirija:

Milica Žarković je tokom  godina aktivnog prisutva na likovnoj sceni izgradila

prepoznatljiv rukopis u kojem je tehnika suve igle majstorski inkorporirana u idejni kontekst rada. Između ostalog, suva igla i njena medijska svojstva, kao neposredni prenosilac kreativnih impulsa u ovom autorskom radu čuvaju njegovu izvornu svežinu i moćno prisustvo senzibiliteta femine. Poetski diskurs ovog rada vezuje se za figuraciju, a ekspresija crtačkog i kolorističkog naboja pojačava dijalog suprotnih polova. Posvećenost i talenat  ključni su u stvaralačkom habitusu Milice Žarković pa je ovogodišanja nagrada Mali pečat, uz starija priznanja, još jedna potvrda kontinuiteta i negovanog kreativnog zanosa ove umetnice.





Takođe, značajan stimulans ovom našem projektu daje i Ministarstvo kulture Republike Srbije koje i ove godine dodeljuje tri ravnoparvne otkupne nagrade. Nagrađeni autori su Ranka Lučić Janković, Slavko Milenković i Olivera Šipka.

                                                    

Nebojša Radojev



Gordana Popović Vasić



 Žarko Smiljanić


 



Datum objavljivanja: 17.12.2013.