Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mali pečat Grafičkog kolektiva

Žiri za dodelu nagrade Mali pečat Grafičkog kolektiva sastao se u ponedeljak,
17. decembra 2018. u 11h i radio u sledećem sastavu: Gabrijela Bulatović, grafičarka, Tia Antić, istoričarka umetnosti i Vladimir Milanović, grafičar.


 


Posle pažljivog pregledanja izložbe Mala grafika ovogodišnja selekcija ocenjena je kao veoma uspešna. Žiri je jednoglasno dodelio nagradu Mali pečat za 2018. godinu Jasni Gulan za grafiku L-A-K 2910, iz 2018 godine, u tehnici linorez.



Obrazloženje žirija:

Rad Jasne Gulan izdvojio se u pogledu poetskog i tehničkog pristupa grafičkom mediju. Autorka ispituje likovno-plastičke mogućnosti tradicionalne tehnike linoreza, koristeći neklasičan grafički materijal u postupku štampe. Jasna Gulan pripada krugu stvaralaca kojima je bliska poetika geometerije; koristi jednostvana likovna sredstva, varirajući osnovne geometrijske oblike i svedenu tonsko-kolorističku shemu kojima gradi upečatljivu grafičku kompoziciju. Nepretenciozan, u duhu geometrijskog redukovanja forme i jasnog, pročišćenog izraza, rad Jasne Gulan predstavlja sofisticiranu vizuelnu celinu sa naglašenim autorskim stavom.



Jasna Gulan (1976. Novi Sad) diplomirala (2002) i magistrirala (2007) na grafičkom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Slobodana Kneževića. Od 2017. je na doktorskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pod mentorstvom prof. Višnje Petrović. Od 2004. godine radi kao slikar-konzervator u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Petrovaradin. Član je SULUV-a (Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine), DKS-a (Društva konzervatora Srbije) i ICOMOS-a (Međunarodnog saveta za spomenike i spomeničke celine). Izlagala je samostalno i na većem broju grupnih izložbi. Dobitnica je više nagrada i priznanja.





Nagrađeni autori su: Dominika Morariu, Milica Antonijević i Antonije Vešović.


 



Datum objavljivanja: 17.12.2018.