Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Male utopije Vesne Perunović

U ponedeljak, 24. maja u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd, na Kosančićevom vencu, otvara se izložba srpsko - kanadske umetnice Vesne Perunović, pod nazivom, "Borderlees : Small Utopias". Izložba traje do 8. juna.

 


Balkanska turneja pod nazivom "Borderless" Vesne Perunović [Vessna Perunovich] nakon više od dvadeset godina uspešne umetničke karijere na severnoameričkom kontinentu – Kanadi i SAD-u, predvidela je i gostovanje u Prodajnoj galeriji Beograd od 24. maja 2010. Umetnica u svom višedecenijskom radu neguje interdisciplinarni pristup koji crtež, skulpturu, video i performans dovodi na jedinstvenu istraživačku ravan. Izložba pod nazivom Borderless: Small Utopias (Bez granica: Male utopije), zamišljena je kao ambijentalna instalacija koja pitanja identiteta, internog i eksternog egzila, granica i kulturnog nomadizma, kao definisanih kolektivističkih projekata, anticipira kroz intimističku mapu individualnih želja i rituala. Grafizam fleksibilnih struktura (zidova), senzualna performativnost ekranske slike i njenih barijera, kao i delikatna arhitektoničnost imaginarnih zaklona i središta, predstavljaju sofisticirane odgovore na postojeće aksiome kulturnih i političkih projekata, novostvorena utopijska središta osmišljenih u aktivnoj korespondenciji sa javnim prostorom u kome se izlažu.       


 


Vesna Perunović (1957), diplomirala je i magistrirala na Fakultetu Likovnih umetnosti u Beogradu 1987. Od 1988. godine živi i radi u Torontu, Kanada. Do sada je izlagala na preko tri stotine izložbi u Kanadi, Sjedinjenim Državama, Evropi, Aziji i Južnoj Americi. Osim internacionalne reputacije, poslednja velika turneja Perunovićeve - Amblemi enigme (Emblems of the Enigma) 2007-09. godine, koja je prikazala opus nastao u protekloj deceniji a predstavljen u šest institucionalnih kanadskih galerija, donelo joj je značajno priznanje i potvrdu države za njen dosadašnji doprinos kanadskoj umetnosti. Od značajnih internacionalnih projekata izdvajamo Internacionalni Media Art Festival, Notingem, Velika Britanija, 8. Bijenale u Havani, Kuba, II Bijenale u Tirani, Albanija, XII Internacionalno Bijenale VN de Cerveira u Portugaliji, Bijenale na Cetinju i Kunstraum Bethanien u Berlinu. Pored brojnih nagrada i stipendija za studijske boravke, Vesna Perunović dobitnik je T.F.V.A. Toronto Friends of Visual Arts nagrade za doprinos u vizuelnim umetnostima. Perunović je predavač na OCAD Ontario College of Art & Design, umetnički direktor Alternative Arts & Fashion Festivala u Torontu.




Izložbu kurira: Jelena Krivokapić


Tekst u katalogu: Andrew King


 


Portfolio Prodajna galerija Beograd


Datum objavljivanja: 21.05.2010.