Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Male smrti Mireje Salares

Utorak, 11. april u 20.sati, mala sala SKC, Kralja Milana "Male smrti" – drugi deo umetničkog projekta Mireje Salares.


 


Pred kamerom se izmenjuju žene različitog životnog doba,  profesije, ekonomskog, društvenog i profesionalnog statusa, te i seksualnog i političkog opredeljenja, i pričaju o telu kao mestu uticaja, i ujedno borbe protiv uticaja ideoloških, kulturnih i religioznih mehanizama.

 

 

Trejler videa Las Muertes Chiquitas (Male smrti)

Mireja Salares je umetnica iz Barselone, koja već neko vreme boravi u Beogradu na realizaciji svog novog projekta, i tu priliku koristimo da uz njeno prosustvo prikažemo deo rezultata jednog od njenih prethodnih umetničkih istraživanja. To je dokumentarni film baziran na intervjuima, koji ona ponekad projektuje i u okviru njenih instalacija, uz dodatne govorne programe.

 

"Male smrti", što je direktan prevod izraza koji se Meksiku koristi za orgazme, naziv je autorskog filma koji otvara mnoštvo pitanja o uživanju, nasilju, bolu i smrti, kroz intervjue koji za nominalnu temu imaju ženske orgazme. U ovom dokumentarcu koji je rađen o 2006. Do 2009. godine izmontirani su segmenti razgovora sa trideset žena iz različitih oblasti u Meksiku. Pred kamerom se izmenjuju žene različitog životnog doba,  profesije, ekonomskog, društvenog i profesionalnog statusa, te i seksualnog i političkog opredeljenja, i pričaju o telu kao mestu uticaja, i ujedno borbe protiv uticaja ideoloških, kulturnih i religioznih mehanizama. Iako govore uglavnom iz ličnih perspektiva, i sasvim razumljivim jezikom, one gledaoca polako uvode u mnoštvo veoma složenih pitanja o odnosu privatnog i javnog, intimnog i društvenog konteksta.


 


 



Datum objavljivanja: 06.04.2017.