Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mala grafika – Novi Sad 2023.

Otvaranje izložbe Mala grafika – Novi Sad 2023. i predstavljanje grafičke radionice „Sofija“ iz Severne Makedonije 5. septembar 2023. u 18h (utorak), trajanje izložbe do 23. septembra, Šok ZaDruga, Zmaj Jovina pasaž 22, Novi Sad

 



 


Konkurs Mala grafika – Novi Sad pokrenut je 2017. godine kao bijenalna manifestacija umetničke grafike malog formata sa ciljem promocije i afirmacije likovne grafike i podrške savremenim umetnicima koji stvaraju na ovom polju. Konkurs je sprovođen u organizaciji novosadske galerije “La Vista”, osnivačice i kustoskinje galerije Vesne Maroš, u saradnji sa dr um. Snežanom Petrović.

Ove 2023. godine, Grafička Mreža ima izuzetnu priliku da po prvi put postane organizator konkursa, nastavljajući započetu misiju promovisanja i valorizovanja originalnog grafičkog izraza i ukazivanja na značaj grafike kao posebne i složene likovne discipline.



Udruženje građana Grafička Mreža je grupa istomišljenika, entuzijasta, umetnika okupljenih oko otvorenog grafičkog studija koji kroz individualni i kolektivni rad neguju i promovišu široko polje

mogućnosti koje pruža grafika kao umetnička disciplina. Naša misija je stvaranje mreže udruženih

pojedinaca čija je oblast interesovanja na prvom mestu grafika, umetnost, kao i delovanje sa zajednicom, saradnja sa kulturnim, umetničkim, obrazovnim i drugim kolektivima i ustanovama.

Otvoreni studio koji se nalazi na naselju Telep u Novom Sadu je dostupan, kako umetnicima, tako i svima zainteresovanim za grafičku praksu, ali i zainteresovanim za ideju zajedničkog angažmana kroz sprovođenje različitih vidova umetničkih i društvenih akcija.

Grafička Mreža postoji od 2020. godine i od tada aktivno učestvuje i realizuje umetničke projekte,

podržava individualno stvaralaštvo, organizuje grafičke radionice i upoznaje lokalnu zajednicu sa praksom i osobenostima grafičke umetnosti.





U okviru programa konkursa Mala grafika – Novi Sad 2023. kao počasni gost izložbe u Centralnoj galeriji Šok ZaDruge biće predstavljena grafička radionica „Sofija“ iz Severne Makedonije. Na izložbi će biti prikazan izbor grafičkih dela nastalih na radionicama tokom prethodnih godina.



Grafička radionica „Sofija“ je počela sa radom 2008. godine u Bogdancima (R. Severna Makedonija). Osim ljubavi prema umetnosti, osnovna motivacija organizatorima bila je želja da postave lokaciju i prilike za mlade talentovane grafičare i omoguće im da stvaraju sa poznatim i uglednim grafičarima, kao i da razmenjuju svoja zajednička iskustva i ideje. Učesnici radionice su najčešće mladi umetnici, studenti završnih godina osnovnih ili master studija na grafičkim odsecima sa umetničkih fakulteta i akademija koji su kao predstavnici izabrani od strane svojih profesora.

U proteklih 15 godina, u radionici je stvaralo preko 200 mladih umetnika i mentora iz: Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Grčke, Poljske i Severne Makedonije, koji su ostavili kolekciju od oko 500 grafičkih ostvarenja.


 



 


Datum objavljivanja: 05.09.2023.