Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mala grafika - Novi Sad 2017.

Dragani Franssen-Bojić za grafiku „Pejzaž u sećanju“ dodeljena je prva nagrada na konkursu „Mala grafika – Novi Sad 2017.“, drugo mesto osvojila Ranka Lučić Janković, a treće Zoran Grmaš.



​​foto: Dragana Franssen-Bojić: Pejzaž u sećanju


 


Sinoć je u Novom Sadu u Galeriji „La Vista“ svečano otvorena likovna izložba umetničke grafike pod nazivom „Mala grafika – Novi Sad 2017.“. Novosadska publika imala je priliku da vidi smotru grafičkih radova selektovanih na istoimenom likovnom konkursu i sazna imena autora najboljih ostvaranja na polju likovne grafike malog formata.



Žiri za dodelu nagrada na konkursu „Mala grafika – Novi Sad 2017.“, koji su činili grafičari prof. mr Radovan Jandrić, dr Snežana Petrović i mr Danilo Vuksanović, jednoglasno je dodelio prvu nagradu Dragani Franssen-Bojić za grafiku „Pejzaž u sećanju / PAYSAGE ENFUI“ u tehnici drvoreza (18 x 18 cm) iz 2017. godine.



„Prvonagrađena grafika odlikuje se delikatnim postupkom koji je sproveden u tehnici drvoreza, gde se pretpostavljeni pejzažni okvir umrežio u mnoštvu bojenih zavesa. U naziranju prvog i drugog plana, kroz vešto uklopljene odnose srodnih intenziteta ostvaren je utisak blizak najuspelijim istočnjačkim grafičkim listovima. Slojevitost ovog drvoreznog otiska sugeriše posmatraču majstorstvo grafičke tehnike ali i izrazito savremen pristup grafici.“, navodi se u obrazloženju žirija.



Rođena 1952. godine u Kragujevcu, Dragana Franssen-Bojić je diplomirala slikarstvo 1987. kao i grafiku 2008. na Akademiji lepih umetnosti u Vervieu, Belgija. Član umetničkih grupa: „Silence, les Dunes“, Groupe „U“ i „La Nouvellée Poupée D’Encre“. Član je AIAP UNESCO/ CNAP Belgije. Dobila više nacionalnih i internacionalnih nagrada. Učestvovala na mnogobrojnim internacionalnim bijenalima i trijenalima grafike. Jedan od organizatora međunarodnog Bijenala savremene umetnosti u Teu (Theux), Belgija.



Drugo mesto na konkursu za najznačajnija likovna ostvarenja iz oblasti umetničke grafike malog formata osvojila je umetnica iz Beograda, Ranka Lučić Janković za grafiku Senke 3 u kombinovanoj tehnici iz 2015. godine, dok je treće mesto poneo Zoran Grmaš (1970-2017), docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu koji je preminuo nekoliko dana uoči otvaranja izložbe, za grafiku Taboo No 9 u tehnici rezervaša iz 2015. godine.



Žiri je dodelio i sedam pohvala, a pohvaljeni autori koji su bili u užem izboru za nagrade su Slađana Marinković, Leonija Milisavljević, Višnja Nikolić, Tamara Pajković, Ivan Perak, Jana Stankovski i Miloš Stanojev.



Na otvaranju je uručeno i jedno specijalno priznanje – Povelja za ukupan doprinos grafičkoj umetnosti Milanu Stanojevu, istaknutom novosadskom grafičaru koji je svojim pedagoškim i umetničkim radom značajno doprineo ugledu koji naša umetnička grafika ima u svetu, čiji je grafičarski opus zasebno predstavljen na izložbi.



Konkurs je bio otvoren do 30. septembra 2017. i u konkursnom roku pristiglo je 88 grafičkih radova od čega je 78 radova ispunilo uslove konkursa, a ukupno 64 grafike su selektovane za izložbu. Nakon izvršene selekcije od strane stučnog žirija, 10 radova je ušlo u uži izbor za nagrade, a žiri je u poslednjem krugu selekcije izdvojio tri najbolja grafička ostvarenja malog formata koji su osvojili vredne novčane nagrade (I nagrada 300 evra, II nagrada 200 evra, III nagrada 100 evra).



Na konkursu su pravo učešća imali svi likovni stvaraoci iz Republike Srbije sa radovima nastalim u poslednje tri godine, otisnutim na papiru ne većem od 18 x 18 cm, u kojima se realizuje originalna umetnička grafika u tehnikama visoke, duboke i ravne štampe (akvatinta, bakropis, bakrorez, suva igla, mecotinta, litografija, linorez, drvorez, linogravura, kolografija, sitoštampa kao i kombinacije istih).



Konkurs je bio finansijski podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a podršku su pružili i Akademija umetnosti u Novom Sadu, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, mnogi elektronski i štampani mediji, internet portali iz kulture kao i brojna umetnička udruženja i pojedinci.



Izložbu su uz preko stotinu zvanica i ljubitelja umetnosti, sinoć svečano otvorili pozdravnim govorom Vesna Maroš, osnivač i kustos galerije „La Vista“, i mr Danilo Vuksanović, a nagrade su ispred žirija uručili predsednik žirija Radovan Jandrić i Snežana Petrović. Izložba je otvorena minutom ćutanja uz znak sećanja na nedavno preminulog istaknutog novosadskog grafičara i učesnika konkursa Zorana Grmaša.



Izložba ima i prateći program pod nazivom Istaknuti novosadski grafičari na kojoj su sa jednim radom malog formata predstavljeni i profesori na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Halil Tikveša, Milan Blanuša, Živko Đak (1942-2011) i Radovan Jandrić.



Izložba je otvorena do 06. novembra 2017. godine u Galeriji „La Vista” u Novom Sadu (Mite Ružića 2).






 


Datum objavljivanja: 25.10.2017.