Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Mala galerija ULUPUDS-a

Samostalna izlozba slika u tehnici pastela i akvarela, inspirisanih ženskim predmetima,akcesorijumom kao i starim filigranskim stvarima, predmetima od porcelana i keramike Marije Jovanovic održaće se od 22. aprila, do 05. maja 2008. godine.


 


"Moji noviji radovi predstavljaju rezultat primene ideje variranja, to jest varijacija u domenu vizuelne forme. Objekti tog variranja  porcelanske i filigranske šoljice, tacne, čajnici  pripadaju mojoj neposrednoj prošlosti. Odabir modela rukovođen je svojevrsnom nostalgijom prema vremenu nežnosti, infantilnosti, suptilne ženstvenosti. Oni ohrabruju kako moja lična traganja za sopstvenim psihološkim identitom, tako i za specifičnim, likovnim identitetom, iskazanom kroz formu, ritam i kolorit.

Težim tome da realne predmete smestim u jedan bezvremeni svet i prostor. Predmete svakodnevne upotrebe  šolje, čajnike jastučiće  posmastrala sam sa više značenjskih aspekata i različitih optičkih uglova. Njihova repeticija ima za mene smisao odzvuka nečega što ostaje. Repeticija ornamentike sa porecelana ima takoreci muzičku funkciju  njome želim da sugerišem odzvuk, odjek, eho u bezšumnom prostoru vakuuma, koji ja, opet  sugerišem praznim poljima slike i crteža. Taj prostor ima ulogu da predmete situira u van vreme i vanprostor, to jest, u svojevrsnu beskonačnost i večnost.



Fascinacija Dalekim Istokom i njegovom kulturom, načinom svakodnevnog života, filozofijom i umetnošću, načinom opažanja stvarnosti i umeće postizanja jednostavnosti u prostoru takođe predstavljaju značajno uporište moga rada.

Osim fenomena prostora, zanimaju me i raznovrsne primene i funkcije ornamentike u likovnoj formi. Poreklo ornamenata u mom radu je raznovrsno: neki su sa istambulskog ćilima, neki  sa kineske torbice. Potiču i sa minijaturnog porcelanskog seta za ručavanje koji, sam kao suvenir donela iz Beča, kao i sa ukrasnog čajnika koji je donet iz Ljubljane. Gde god da se nalazim, prepoznajem i pronalazim detalje u mnoštvu; oni me toliko zaokupljaju da od njih nastaje moj istovremeni mikro-makro univerzum. "


Marija Jovanović



 


Datum objavljivanja: 15.04.2008.