Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Majska izložba u SKC Novi Beograd

U utorak, 19. maja u 19 časova u Galeriji SKC Novi Beograd otvara se tradicionalna Majska izložba za novobeogradske umetnike.

 


Ova izložba ima svoj uhodani put kao tradicionalna  i svojevrsni je pečat ove Galerije.Razlikuje se od Majskog salona zato što je to godišnja izložba umetnika Novog Beograda.Sa većim ili manjim korekcijama, od nastanka ovog prostora kao Doma kulture, održava se   šest decenija i to je jubilej vredan pažnje i s obzirom da je Novi Beograd po broju žitelja  jedan grad, ne može se reći da je izložba lokalnog karaktera.Na ovoj opštini je veliki broj umetnika koji tu žive, rade ili imaju ateljea, a tu je i naš Mon Martr, tj. Staro sajmište  koje je kao stecište umetnika , oduvek bilo izvorište i nadahnuće umetničkog života Beograda uopšte.




Nekad je na ovoj izložbi znalo da se predstavi preko sedamdeset umetnika zauzimajući veliki deo reprezentativnog  prostora.Iako je prostor zadnjih godina sveden  na Galeriju i dalje ova manifestacija okuplja veliki broj stvaralaca.Izložba je pozivna ali umetnik sam bira rad kojim će se predstaviti kolegama i posetiocima u najboljem svetlu. Jedno delo ne može predstaviti celokupno stvaralaštvo umetnika ali može osvetliti ono što je karakteristično za jednu ličnost i zato je najvažnija karakteristika Majske izložbe, neopterećenost tematskim okvirom.Umetnici svih generacija različiti po tematici i likovnom izražavanju , osciliraju u svom stvaranju taman toliko koliko da nam pokažu svoja najtananija osećanja protkana kroz boju, formu i prostor jer umetnička dela su samo prividno svakidašnja pojava.Stvarajući često u nepovoljnim uslovima naši umetnici nisu lišeni snažne individualnosti, intimnog i lirskog doživljaja.


  

Ljiljana Subotić, istoričar umetnosti


 


 


Datum objavljivanja: 13.05.2009.