Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Majska izložba grafike beogradskog kruga

U ponedeljak, 15. maja u 19h svečano otvaranje Majske izložbe grafike beogradskog kruga i dodela nagrade Veliki pečat Grafičkog kolektiva.


 


Kontinuirano trajanje Majske izložbe grafike proteže se na sedam decenija, što ovu manifestaciju legitimiše kao jednu od najstarijih, ali svakako i relevantnijih godišnjih dešavanja u umetničkom životu prestonice i regiona. Istovremeno, ovako dugo postojanje, omogućava nam da sagledamo sve tokove razvoja, promena, novih generacijskih, tehničkih i umetničkih tendencja koje prate grafiku kroz prostor i vreme do aktuelnog vremenskog trenutka.


Ovogodišnja selekcija radova (105) umetnika iz Srbije, regiona (Republika Srpska, Bugarska) i gostujućih izlagača (Litvanija, Južna Koreja), ukazuje na negovanje pluralizma izraza koji otkriva bogatstvo tehnički i koncepcijski različitih autorskih poetika. Takođe, ona potvrđuje da umetnost u savremenom trenutku ne mora biti nužno određena tržišnom i robnom logikom, već može i treba zadržati humanističke ideale i ohrabriti nas na drugačije promišljanje stvarnosti.



"Za sigurnu poziciju i puni legitimitet na savremenoj umetničkoj sceni , grafika danas duguje veliku zahvalnost svojim lučonošama koji su sredinom prošlog veka stasavali na beogradskoj likovnoj Akademiji pod mentorstvom Mihaila Petrova, kao i potonjoj generaciji grafičara. Današnje promišljanje ovog medija izgrađeno je na temeljima njihovih iskustava, a izbor radova na Majskoj izložbi grafike 2017. nadahnjuje optimizmom i profesionalnim uverenjem da je umetnička grafika živi organizam koji razume vreme i promene diskursa, što potvrđuju i velike međunarodne izložbe posvećene ovom mediju, od Krakova, Šamalijea i Troa Rivijea do Beograda."

(iz teksta Miroslava Sapundžića)





Tradicionalno, na dan otvaranja izložbe, dodeljuje se nagrada Veliki pečat, ustanovljena 1963. godine. Među laureatima nagrade su Bogdan Kršić, Marko Krsmanović, Boško Karanović, Bora Iljovski, Stojan Ćelić, Vladimir Veličković... Žiri za nagradu Veliki pečat 2017: Nevenka Stojsavljević, grafičarka, Radonja Leposavić, istoričar umetnosti i Nikola Velicki, grafičar, laureat Velikog pečata 2016. godine.


 



Datum objavljivanja: 15.05.2017.