Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Maja Veselinović: Sunce, ptice i latice

Srećna galerija SKC-a 4 – 15. MAJ (ponedeljak - petak 8.00 – 20.00; subota 8.00 – 15.00) CIKLUS IZLOŽBI: STRIP I ILUSTRACIJA MAJA VESELINOVIĆ SUNCE, PTICE I LATICE Izložba ilustracija

 



 


Maja Veselinović  živi u Beogradu, gde je diplomirala na Fakultetu za dizajn, odsek - grafički dizajn. Završila je i Visoku školu likovnih i primenjenih umetnosti, smer - nastavnik likovne kulture. Radi kao ilustrator, grafički dizajner i strip autor. Sarađujući sa mnogobrojnim izdavačima, dečijim festivalima i institucijama kulture kod nas i u inostranstvu, ilustruje knjige, časopise, plakate, udžbenike i edukativne publikacije namenjene deci. Takođe angažovana je i na polju likovne edukacije za decu predškolskog i školskog uzrasta kroz radionice i slične kreativne aktivnosti.



Dobitnica je nekoliko domaćih i međunarodnih priznanja, među kojima su najznačajnije: nagrada NEVEN za najbolje ilustrovanu knjigu u 2016. godini (Uljezi, Fabrika knjiga), priznanje za ilustraciju na Festivalu ilustracije i knjige BookIll Fest 2016, tri nagrade ULUPUDS-a na godišnjoj izložbi slikarsko grafičke sekcije (2021, 2017. i 2015. godine), plaketa međunarodno Zlatno pero Beograda 2019. godine i počasna diploma ZLATNO PERO 2007, Grand Prix i Specijalna nagrada žirija za inovaciju 2. međunarodnog salona stripa SKC Beograd, 2004. godine.



Dve knjige koje je ilustrovala dobile su i prestižnu oznaku THE WHITE RAVENS (zbirka priča Koga se tiče kako žive priče, autora Dejana Aleksića (2014.) i roman Krokodil peva, autorke Vesne Aleksić (2018.), obe u izdanju Kreativnog centra iz Beograda).



Do sada je imala 14 samostalnih i učestvovala na preko 70 kolektivnih izložbi kod nas i u svetu (Italija, Francuska, Hrvatska, Slovenija, Švajcarska, Slovačka, Holandija, Ukrajina, Brazil, Australija, SAD).

Članica je slikarsko grafičke sekcije ULUPUDS-a sa statusom samostalnog umetnika.



Izložba SUNCE, PTICE I LATICE predstavlja izbor Majinih najuspešnijih ilustratorskih projekata nastalih u prethodnih nekoliko godina. Posetioci Srećne galerije u SKC-u imaće prilike da vide ilustracije za dečje knjige, plakate, korice knjiga, čestitke...ali i mnogobrojne samoinicirane ilustratorske poduhvate inspirisane suncem, cvećem, pticama, mačkama i drugim svakodnevnim radostima


 



Datum objavljivanja: 08.05.2023.