Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Maja Šofranac: Imuno sistem

Izložba doktorskog umetničkog projekta umetnice Maje Šofranac koja se održava u Galeriji FLU, od 18. 2. 2022. do 28. 2. 2022. godine.


 


Doktorski umjetnički projekat Imuno sistem - izložba crteža, grafika, objekata i video instalacija u prostoru, pokušava da preispita i reflektuje sociokulturne prilike u savremenom crnogorskom društvu kao i njihov uticaj na formiranje pojedinačne ličnosti i obratno, potencijalni uticaj zdravog pojedinca na formiranje zdravog društva. Promišljajući pitanje slobode savremenog čovjeka, kao i pitanja  pasivnosti, dehumanizacije i otuđenja, projekat pokušava da ukaže na značaj ideje ličnog i kolektivnog rasta , razvoja i ozdravljenja.



Biografija Maja Šofranac



Maja Šofranac je rođena u Podgorici 1981. Radi kao docent na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje, UCG. Radi i živi u Podgorici i na Cetinju – Crna Gora.  

Završila je osnovne i magistarske studije slikarstva na Fakultetu likovnih umjtnosti Cetinje.

U toku magistarskih studija je boravila u Francuskoj - na Univerzitetu Mark Blok u Strazburu, odsjek UFR Arts i u Pont Avenu ‐ Francuska, School of Contemporary Art  ‐ Pont Aven.

Bila je na rezidencijalnim umjetničkim boravcima u Lajpcigu – NJemačka - LIA Leipzig – International Art Proframme  Leipzig  kao i u  Kaliforniji - USA ‐ kao asistentkinja na projektima americkog muraliste John Pugh.

Dobitnica je više nagrada, među kojima su:  nagrada Crnogorskog likovnog salona “13 novembar” 2021 godine, nagrada “Milunović, Stijović, Lubarda” za najbolju izložbu u toku 2018 god., nagrada Hercegnovskog zimskog salona 2009.

Imala je više samostalnih i grupnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu.



Bitnije izložbe:



2021.Međunarodne izložba “NJomen about njomen” u okviru projekta Rise of njomen in culture in njestern Balkan. U toku 2021 organizovano je 5 izložbi ovog projekta: Nova galerija vizuelnih umjetnosti u Bogradu, Srbija; Galerija Prica u Samoboru , Hrvatska; Moderna galerija u Podgorici , Crna Gora; Nacionalna galerija Makedonije – Mala stanica Skoplje; Lokarejeva galerija , ajdovščina , Slovenija.

2018.Samostalna izložba “Imuno – siistem” u Centru savremene umjetnosti Dvorac Petrovića – Podgorica, Crna Gora

2015.Spokojna Gallery, Varšava, Poljska – izlozba radova studenata i asistenata FLU

2013.Spinnerai Leipzig, LIA International Art Programme – NJemačka

2012.Samostalna izložba Galerija Stone Griffin Galery – Campbel – California - USA

2010.Samostalna izložba Galerija Josip Bepo Benkovic, Herceg Novi – Crna Gora

2009.Magistarska izložba “Svi” ULUCG Podgorica – Crna Gora

2007.Galerija CIAC, Pont Aven, Francuska



majasofranac@gmail.com


 



Datum objavljivanja: 15.02.2022.