Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Maja Simić: Autoportreti

U ponedeljak 1. jula u okviru sajta Prodajne galerije „Beograd“ otvara se virtuelna izložba http://vi.galerijabeograd.org/ „Autoportreti“ Maje Simić do 31. jula, 2019.


 


Virtuelnu izložbu  Portreti, Maje Simić čini deset grafika gde se umetnika fokusirala na temu žene i pitanja njenog identiteta. Kroz dijalog sa sopstvenim telom koje je kao medijum prenosilac različitih stanja kroz koje žena prolazi tokom odrastanja i sazrevanja Maja Simić promišlja i iznosi sopstvenu viziju ovog problema. Po svom konceptu predstavljene grafiku su tematski autoportreti koji prerastaju lični nivo značenja i postaju metafore za probleme i izazove sa kojima se savremene žene susreću i imaju slojevito metaforično značenje. Atraktivan i poetičan rad Maje Simić izrastao je iz duha vremena u kome dominiraju nove tehnologije. Na kreativan način koristi digitalne medije i uz sinergiju grafike i fotografije, otvara polje intermedijalnosti ostvarujući originalna ostvarenja visokog umetničkog dometa.  Grafika „Let ili tuđe perje“ je nagrađen je Velikim pečatom Grafičkog kolektiva.



O ovom ciklusu Ljiljana Ćinkul je napisala: „Grafike su rezultat istraživanja fenomena autoportreta, odnosno umetnikovog prikaza samog sebe kao sredstva za lični razvoj, u smislu alatke za samospoznaju, samoosvešćivanje, samoisceljenje, samootkrivanje i sl. Svaki rad je sinteza dve suprotstavljene težnje – da sebe spoznamo i da sebe (i druge) obmanemo, a nastaje kao rezultat kompleksnih psiholoških procesa. To su sa jedne strane, samospoznaja, tj. ispitivanje odnosa prema sopstvenom postojanju, težnja da se otkrije „pravo lice” autora skriveno ispod površine fizičke pojave i, sa druge strane, samootkrivanje, tj. način i stepen spremnosti da autor svoju spoznaju saopšti drugome, tj. publici.”

Maja Simić (1975, Кikinda) radi kao docent na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Diplomirala je 2002. i magistrirala 2005. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na grafičkom odseku. Od 2013. godine je na doktorskim umetničkim studijama. Od 2001. izlaže na preko 140  kolektivnih i 11 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a od 2003.


 



 


Datum objavljivanja: 01.07.2019.