Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Maja Rakočević Cvijanov: Ekstaza

Otvaranje izložbe doktorskog umetničkog projekta umetnice Maje Rakočević Cvijanov pod nazivom Ekstaza (mentor: dr um. Radoš Antonijević, red.prof. FLU) koje će se održati u Galeriji FLU, u utorak, 18. oktobra 2022. godine, u 20č. Izložba će trajati do 26. oktobra 2022. godine.


 


Predmet istraživanja izložbe Ekstaza u okviru doktorske teme  Telo i unutrašnji procesi je  telo nakon 40-te godine života, gde se ispituju burne hormonalne, emocionalne i fizičke promene. Saznanjem da će se prirodno i biološki veliki broj hormona ugasiti ili promeniti funkciju, pravim umetnički-istraživački rad koji bi imao fiziološki uticaj na posetioca, podstičući u njemu „pozitivan“ rad hormona. Zato ova izložba koristi medij relacione estetike gde se između lјudi i muzike, lјudi i galerije i naposletku lјudi međusobno – uspostavlјa određena interakcija.

Kroz prethodne serije radova Kancelarijski radnici i Čistoća koje problematizuju sindrom sagorevanja na poslu i nevidlјiv i neplaćeni kućni rad – osvestila sam veliku potčinjenost društvenim i rodnim ulogama. Izlaz nalazim u  osmočasovnoj podeli vremena u kojoj se osam sati radi, osam sati odmara i osam sati kulturno uzdiže. Današnji psiholozi kažu da je za ispunjen život potrebno podjednako rada, odmora i zabave. U polje umetničkog istraživanja uvodim zabavu i spajam je sa kulturom.

U prostor galerije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu ugrađujem atmosferu kafane sa projektovanim snimcima sa prethodnih zabava, kao i sa otvaranja, čineći  zajedno svojevrsni diptih. U obliku ambijentalne instalacije prostor galerije biće opremlјen za izvođenje muzike i održavanje „kafanskih razgovora“, umetničke prezentacije i „kafenisanje“. U ovom radu vidlјivo je i zauzimanje muškog prostora moći, jer su do skora kafane bile mesta za muškarce, gde je žena mogla biti poželјna pevačica ili konobarica. Danas su žene i umetnice u velikoj meri osvojile i zavolele prostor kafane. U mojoj izložbi, koja kao podlogu koristi kafanu, ima mesta za uživanje oba pola podjednako.

Podižući nivo hormona uživanja, zadovolјstva i blaženstva ujedno se povezujem sa lјudima, nudeći i njima rešenje protiv prekomernog rada i smanjenog nivoa energije.

Ućešće ljudi u hepeningu koji se snima na otvaranju ujedno predstavlja stvaranje novog rada - videa koji će se prikazivati na redovnoj postavci izložbe. Tako galerija postaje svojevrsni atelje, odnosno radni prostor umetnika.  



Maja Rakočević Cvijanov







Maja Rakočević Cvijanov (1975) diplomirala i magistrirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Upisala 2019. doktorske studije na istoimenom fakultetu. Završava Ženske studije i istraživanja u Subotici 2022. godine. Zaposlena u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica od 2008. godine. Predaje vajanje u srednjoj Politehničkoj školi u Subotici. Članica Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).  Samostalno izlaže od 2001. u galerijama i muzejima u Srbiji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj.  Izlagala na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Srbija, Crna Gora, Slovenija, Češka, Mađarska, Finska, Danska, Nemačka, Austrija, Italija, Švajcarska, Rumunija, Francusk, SAD/Nju Jork) Više puta nagrađivana za svoj rad. Autorka 5 javnih spomenika na teritoriji Subotice. Radovi joj se nalaze u kolekcijama Savremene galerije Zrenjanin, Oktobarskog salona - Kulturnog centra Beograd, Muzeju TERRA u Kikindi, fondu Savremene galerije Subotica, Kolekciji centra za stvaralaštvo Šumatovačka Beograd, kolekciji galerije Stadtpark, Krems na Dunavu, Austrija i raznim privatnim kolekcijama.



www.majarakocevic.com


 



Datum objavljivanja: 18.10.2022.