Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Maja Rakočević Cvijanov: Čistoća

Maja Rakočević Cvijanov, izložba pod nazivom, "Čistoća". Četvrtak 5. mart u 19h X VITAMIN, Studentski trg 11/ 1 sprat, Beograd

 


 


U vremenu rastućeg značaja brige o zdravlju, Maja Rakočević Cvijanov skreće pažnju na jednostavan motiv higjene, inspirišući se grčkom mitologijom i simbolikom božanstva Higije. Kroz skulptoralnu grupu autoportreta od terakote umetnica akcenat stavlja na katarzičnu prirodu procesa čišćenja, kreirajući hramoliku atmosferu u kojoj se monumentalizuju rituali održavanja higjene duha i tela.  Figura boginje Higije, deo je postavke i predstavlja idejni motiv izložbe. Kroz ovu seriju radova se očitavaju i rodne uloge jer žena je ta koja čisti kuću i kojoj je dodeljena uloga "lepšeg" pola koju ona raznim tretmanima treba da ispuni. Uloga Higije u društvu značajnija je od pukog peglanja veša i pranja sudova. Vrednosti od značaja za napredak i opstanak naše civilizacije, kao što su tolerancija i antimilitarizam, tekovine su ženskog aktivizma s početka prošlog veka i predstavljaju osnov za izgradnju bezbednog, zdravog i naprednog društva. Izložba upućuje na važnost ravnopravnog učešća muškaraca i žena u svakom segmentu javnog i porodičnog života.

 



Maja Rakočević Cvijanov diplomirala je vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2001. godine. Magistrirala na istom fakultetu i upisala doktroske studije koje trenutno pohađa. Samostalno izlaže od 2001. u galerijama: SKC, Remont, Dom omladine, FLU, SULUJ, „Nova”, galeriji Opštine Vračar, galeriji Parobrod - u Beogradu, a zatim galerijama „Dvorište” (Pančevo), Kuplung (Budimpešta), Savremena galerija Subotica i Galerija „dr Vinko Perčić” (Subotica), Narodni muzej Kikinda. Od 2002. članica ULUS-a. Učestvovala na brojnim grupnim izložbama, radionicama i simpozijumima u zemlji i inostranstvu (Subotica, Senta, Zrenjanin, Kikinda, Pančevo, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Niš, Cetinje, Herceg Novi, Maribor, Segedin, Pečuj, Gedele, Grac, Krems na Dunavu, Temišvar, Prag, Kopenhagen, Helsinki, Sarbriken, Frankfurt na Majni, Cirih, Venecija, Njujork, Pariz). Dobitnica nagrada galerije Pero i nagrade „Vladeta Petrić” na godišnjim izložbama studenata FLU u Beogradu, zatim nagrade Beorame na V Bijenalu mladih u Vršcu i Nagrade „dr Ferenc Bodrogvari“ (Subotica). Neki radovi se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama: Stadpark (Austrija), Kolekcija Oktobarskog salona (Kulturni centar Beograd), Centra za stvaralaštvo Šumatovačka, Savremene galerije Subotica, Muzeja Terra Kikinda i MZZSK Subotica.Autorka pet javnih spomenika na teritoriji Subotice. Udata i majka dvoje dece.


 



 


Datum objavljivanja: 02.03.2020.