Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Maja Gecić: BVK - spomeničko nasleđe

GSU Smederevo, petak, 4. novembar, 18h. U okviru tekuće izložbe “BVK – spomeničko nasleđe” autorke Maje Gecić održaće se kreativno druženje i razgovor sa autorkom uz zajedničku performativnu akciju” firmiranja” majica tehnikom iglovanja nepredene domaće vune, "„urađeno u / Made in".


 


Za ovu priliku možete poneti svoje majice za "firmiranje"!

 


Maja Gecić je primenjena umetnica – dizajner tekstila i pedagog, predavač na visokoj tekstilnoj školi – DTM u Beogradu. Pitajući se za šta obučava buduće tekstilce u zemlji bez proizvodnje ušla je u istraživanje koje je dovelo do desne obale Dunava u prestonici, do kompleksa nekadašnjeg Beogradskog vunarskog kombinata (BVK). Ceo taj industrijski lokalitet čiji razvoj je diktirao razvoj samog grada danas izgleda napušteno i sablasno. Sablasno je odsustvo ljudi koji su tu do skoro radili kao i zatiranje tragova njihovog značaja i stvaranja. U slučaju nasilne, brzinske tranzicije ne pričamo samo o odnosu prema industrijskom nasleđu nego i prema živim ljudima koji sada kao nezaposlena lica ili siromašni penzioneri svaki dan gledaju pejzaže nekadašnjeg razvoja.



Unoseći ovu temu u javni prostor galerije autorka tvrdi da kao profesionalac koji dobro poznaje i posvećeno radi svoj posao ima puno pravo na tekovine nasilno urušenog razvoja narečene industrijske grane. Stihijske rasprodaje i sumnjiva mešetarenja materijalnim resursima doskorašnjih proizvodnji brišu nagomilana znanja, umeća, postignuća kao i identitete proizvođača i potrošača. Na nama je da shvatimo da je ta vrsta divljaštva nasilni upad i u naše intimne svetove…  (delovi iz uvodnog teksta Marije Radoš).

 

Maja Gecić (1974, Beograd) Na odseku Dizajn tekstila FPUD u Beogradu diplomirala je 1998. godine. Magistrirala je 2006. godine na Univerzitetu umetnosti i dizajna (Odsek umetnost i dizajn tekstila) u Helsinkiju (Finska), gde je po završetku studija jedno vreme i radila kao predavač. Od 1999. godine je član ULUPUDS-a, u statusu samostalnog umetnika je do 2012. godine, od kada je  predavač na Visokoj tekstilinoj školi – DTM u Beogradu.



Nagrađivana je više puta od strane ULUPUDS-a i dobitnik je Marianne Kor nagrade kao učesnik Fiberart International 2016. Imala je nekoliko samostalnih izložbi u zemlji i regionu, a izlagala je i na preko 60 grupnih postavki u Srbiji i inostrastvu. Umetnička dela nalaze joj se u privatnim kolekcijama u Evropi (Belgija, Finska, Litvanija...),  u javnom prostoru umetničke kolekcije u mestu Fiskars (Finska), kao i u umetničkoj kolekciji ambasade SAD u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 02.11.2016.