Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Maja Bekan: Tajne sile...

Od 10. jula do 5. avgusta u Likovnoj galeriji KCB-a, Knez Mihailova 6., predstaviće se Maja Bekan, multimedijalna umetnica koja dolazi iz Haga.

 


Umetnica će nam ovoga puta predstaviti miks medija instalaciju "Tajne sile za očuvanje identiteta, samopostovanja i sigurnosti u problematičnim vremenima, # III" i premijerno prikazuje video rad "Zlatna žurka"(trajanje 119 minuta).Ovaj video rad, koji je snimljen u realnom vremenu i prati druženje u privatnom stanu gde umetnicina majka zajedno sa svojim drugaricama prezentuje kozmetičke proizvode koje prodaje u slobodnom vremenu (od krema za telo do proizvoda za mršavljenje), čini centralni deo instalacije zajedno sa radom "Cekaonica" i performansom "P za performans" koji će biti izveden tokom izložbe.



Maja Bekan je rođena 1975. u Trebinju, u  Jugoslaviji.  Osnovne studije je završila na Akademiji  umetnosti u Novom Sadu i na Kraljevskoj akademiji za lepe umetnosti u Hagu. Magistarske studije je završila na Piet Zwart institutu u Holandiji i na Plymouth univerzitetu u Velikoj Britaniji. Član je programskog saveta u Kunsthuis SYB,  i predavač na Piet Zwart Institute Master Fine Art u Hagu. Njena umetnička praksa ispoljava se u formi raznovrsnih projekata i poduhvata (inicijativa) koji crpe inspiraciju iz performansa, potrošacke estetike (estetike konzumerizma) i popularnih medija. Njene instalacije i performansi su participirajući i omogućavaju poseban ambijent za publiku i učešće publike u umetničkom događaju. Izlaže i nastupa od 2006. godine: priredila je četiri samostalne izložbe,  učestvovala je na brojnim grupnim izložbama, projektima i radionicama u Holandiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Irskoj, Republici srpskoj i Srbiji. Živi i radi u Srbiji i Holandiji.


 


Datum objavljivanja: 09.07.2012.