Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Maja Beganović - Crvena tišina

Otvaranje izložbe / instalacije Maje Beganović "Crvena tišina" u Kulturnom centru Magacin u Kraljevića Marka 4, mala sala, 1. decembar u 19. časova. Izložba traje do 7. decembra.

 


Instalacija "Crvena tišina" odražava momenat stanja apsolutne tišine. Momenat neizvesnosti. Rad ispituje poziciju žrtve i onog koji napada.

Uloga žrtve i napadača često može biti promenjena. Žrtva koja je nedovoljno svesna svoje uloge, koja ne vidi sebe kao nekada jednom ugroženu jedinku, izjednačava se sa napadačem, razume kako se on-a oseća i zna da se on-a ne treba osećati krivim. Kao proizvod njenih fantazija javlja se agresivnost. Ona se pretvara u svoju kontraformu.




Napadač koji ne može da sebi oprosti čin napada izjednačava se sa žrtvom, razmišlja o tome šta bi razmišljao-la da je on-a bio-la napadnut-a. Oseća bes prema napadaču, bes prema samom sebi i veliku potištenost i teskobu.

I žrtva i napadač (dželat) su autodestruktivna bića u ovom slučaju.


Inverzna pozicija, tačnije inverzna tranziciona pozicija vodi ka spoznaji svoje uloge. Nakon izjednačavanja sebe sa dželatom i susreta sa istim menja se percepcija - žrtva shvata svoju poziciju, dželat takođe. Vraćaju se na svoje pozicije.

Izložba traje do 07. decembra 2008.


 


Datum objavljivanja: 27.11.2008.