Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Magnovenje

Atelier DivArt U petak 25. decembra od 12h otvaranje grupne izložbe "Magnovenje" Izložba traje do 10. februara 2021.


 


Jesenja izložba Atelja DivArt pod nazivom "Magnovenje" okupila je više od sto umetnika iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine koji su se predstavili radovima malog formata izvedenim u različitim slikarskim tehnikama. Raznolikost se ogleda u njihovom pristupu umetničkom delu, izboru tehnike, stilskom izrazu kao i godištu i geografskom poereklu. Na jednom mestu možemo da vidimo različita dela i da osetimo stremljenja u likovnom stvaralaštvu kod nas. Kuriozite izložbe su mladi umetnici i studenti završnih godina različitih likovnih fakulteta koji su dobli priliku da aktivno učestvuju na izlagačkoj sceni Beograda. I ovog puta namera salona je da promoviše raznovrnost stvaralaštva i da pruži priliku široj publici, stručnoj jacnosti i kolekcionarima da se upoznaju s većim brojem umetnika i njihovim stvaralaštvom.



Iz selekcije umetnički savet koji čine Biljana Vuković, Denis Dimovski i Slavica Obradinović izdvojili su Teodoru Stanojević koja je osvojila prvu nagradu, dok su pohvale dobili Petar Mošić, Ivana Radovanović, Jelena Manić i Marija Nikolić.



Nagrađeni rad Teodore Stanojević, "Negde u budućnosti" izveden je kombinovanom tehnikom. Prikazuje snoviđenje umetnice koje proizilazi iz teskobe današnjeg vremena. Nosi u sebi sliku surove sadašnjosti s nadom da će u budućnosti čovek pronaći humanija rešenja svo postojanja. Karakterističan stil, sveden kolorit i odličan crtež dominiraju na slici.



Petar Mošić dobio je pohvalu za rad iz ciklusa slika ulja na platnu na kojima se nalaze kućni ljubmci. Ovde se umetnik bavi odnosom savremenog čoveka prema životinjama kroz suprotnosti koje nailazi u tom odnosu od ljubavi, brige, humnosti preko napuštanja, nebrige i surovosti. Petar Mošić je umetnik relističke orjentacije, izgradio je prepznatljiv stil koji nailazi na pohvalu kritike i ljubitelja umeetnosti..



Ivana Radovanović slika realistički portret deteta u tehnici ulja na platnu. Unosi predstavu kju ar koda na detetovu ruku dajući slici karaket savremenog doba. Umetnica pokreće pitanje uticja tehnologije na savremeno društvo, pre svega na decu i budućnost koju će ona izgraditi.



Jelena Manić pohvalu je dobila za interaktivnu digitalnu grafiku. U autoportret izveden tačkom i linijom umetnica je ugtadila aktivan kju ar kod koji može da ovdede posmatrača u dalje istaživanje. Spoj grafike i digitalne tehnologije čini Jelenino stvaralaštvo aktuelnim i inovativnim. Vizuelna prestava kju ar koda nosi u sebi likovne elemente koje je Jelena Manić preuzela i njima izvela autoportret.



Marija Nikolić dobila je pohvalu za akvarel iz ciklusa "Zlatni presek". Pred nama je minimalistička slika gde se umetnica bavi formom pomoću koje teži estetskoj harmoniji. Linijom gradi celine, a tačka fokusa je izvedena u pozlati. Od kvadratnog, zlatnog polja polaze geometrijske bojene površine, monohromne ali različitog intenziteta, na ovaj način umetnica gradi kompoziciju slike.



U skladu sa epidemiološkom situcijom zvaničnog otvaranja neće biti, već će galerija raditi od 12 do 17h od ponedeljka do petka. Poštovaće se propisane mere.


 



 


Datum objavljivanja: 25.12.2020.