Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Magdalena Pavlović: Afektivna iskra

U ponedeljak, 21. marta, u 19 časova, u Galeriji SULUV, biće otvorena izožba Magdalene Pavlović, pod nazivom „Afektivna iskra“. Izložba će trajati do 1. aprila 2022. godine.

 



 


Planetarni metež naselio je umetničke izraze do krajnjih zasićenja. Decenijama je  hiperironijska vizura uslova za preživljavanje ispunjavala osnovu umetničke samosvesti. Dinamizmi nastanka dela od civilizacijskih početaka pokatkad svedoče o potisnutoj vezi između  formi vidljive prirode i apsolutnog.

Skulptura nastala u ekspresiji plamena objava je statičkog izraza unutrašnjeg života. Nabiranja, stresanja i useci pretopljeni su kroz nemerljivu silu stvaranja. Stvaranje takvih skulptorskih predela, dokaz je oblikovanja prostranstva koje Magdalena Pavlović prenosi  u rasteru, u zapanjujućem volumenu i težini. Ohlađeno u začudnim statičkim rešenjima njeno delo stapa i mitsko razbuđivanje i afektivno poprište. Materijalnost skulpture praćena je i u vremenskom toku video objektiva, te i u tom mediju dokazuje da je agonijska snaga umetnosti autentično zanosna. Kroz nju smo milenijumskim postojanjem, a prisno u novijim iskustvima naše vrste dospeli na suočenje.

Nikola Šuica



Magdalena Pavlović je rođena 1989.godine u Beogradu. Završila je master akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek vajarstvo, u klasi profesora Dušana Petrovića. Doktorirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2019. godine. Od 2017. godine radi kao docent na Katedri za vajarstvo Akademije umetnosti u Novom Sadu. Članica je ULUS-a, kao i SULUV-a. Učesnica je brojnih likovnih konkursa, projekata i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagala devet puta. Dobitnica je tri nagrade za skulpturu u materijalu SO Savski Venac. Njeni radovi su deo privatnih i javnih kolekcija značajnih institucija.


 



 


Datum objavljivanja: 16.03.2022.