Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Luna Jovanović: Nikada me ne vidiš sa mesta odakle ja gledam u tebe

U ponedeljak, 26. septembra, u 20 časova, u Galeriji SULUV, biće otvorena izložba „Nikada me ne vidiš sa mesta odakle ja gledam u tebe" Lune Jovanović. Posetioci će izložbu moći da pogledaju do 7. oktobra 2022.


 


U seriji fotografija Nikada me ne vidiš sa mesta odakle ja gledam u tebe, autorka koristi različite mogućnosti čitanja pojma Das Unheimliche  (mitološke, psihoanalitičke, filozofske) kao polaznu tačku za vizuelnu interpretaciju. Prevod nemačke reči Das Unheimliche na srpski jezik nije u potpunosti moguć, ali postoji nekoliko rešenja koja su najčešće zastupljena u literaturi: začudno, uznemirujuće, nelagodno, jezovito. Sam fenomen reprezentovan je dinamikom koju kreira odnos pejzažnog prostora i ljudske figure.

Rad se bavi pogledom u kontekstu nemogućnosti potpunog i verodostojnog uvida u način na koji neko ili nešto gleda ili biva gledan, ali i pitanjem: ko ili šta može da vidi ? Obzirom da je uspostavljen odnos između pejzažnog prostora i subjekta,  pejzaž je tretiran kao subjektivnost za sebe – on gotovo da postaje ničeanski ambis koji uzvraća pogled i stupa u nemuštu interakciju sa ljudskom figurom. Pojavost dvojnika u drugom delu ove serije fotografija briše pretpostavljenu razliku između originala i kopije i uspostavlja novi sloj začudnosti. Postoji nedoumica o tome koja je od dve figure prva i autentična, te da li je takva podela na prvo i (nepripadajuće, strano i začudno) drugo uopšte moguća.



Luna Jovanović završila je osnovne studije na katedri za fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (2013), master studije na interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu (2015), na odseku Teorija  umetnosti i medija. Priredila je sedam samostalnih izložbi, a učesnica je na brojnim kolektivnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Dvostruki je stipendista fonda Dositeja za mlade talente Republike Srbije, te dobitnica fotografske nagrade Memorijal Dragoljub Tošić (2009). Aktivno se bavi primenjenom fotografijom kao osnivač fotografskog studija Intuit, a umetnički rad trenutno zasniva na fotografiji.


 



Datum objavljivanja: 21.09.2022.