Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Lukaš Butovski (Poljska): Umetnost katastrofe

Lukaš Butovski (Poljska): Umetnost katastrofe, izložba grafika u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca od 26. nevembra do 15. decembra, 2019. godine.


 


Umetnost katastrofe


Serija grafika izrađena je uglavnom u litografiji i u manjem obimu u drugim likovno-grafičkim tehnikama. Izložba predstavlja borbu autora sa formom i sadržajem. Iako oblik grafičkog otiska na kamenu voli da se poigrava, što ponekad izgleda kao tehnološki „Armagedon“, on je uvek manje važan od sadržaja. Sadržaj ove izložbe je, s druge strane, izraz emocionalnih stanja autora, ali pre svega njegova beleška o životnom veku i posmatranju sveta u kome je svega previše. Ovaj je svet u haosu i velikoj zbrci, a istovremeno veličanstveno i prisilno ide ka katastrofi. Autor ispituje i istražuje stanje velike nesreće, koja se možda neće dogoditi, kao i stanje iščekivanja kraja sveta. Ova izložba litografija predstavlja suočavanje sa problemima ljudske prirode, mentalnim i fizičkim bolestima, ljubavlju, mržnjom, odnosima ljudi i svim ostalim. U stvari, autor se istovremeno bavi svim problemima čovečanstva i civilizacije, ali prvenstveno stvara slike koje opisuju slike iz njegovog ličnog života, pretvorene u metaforički i simbolički oblik.


Lukaš Butovski je poljski grafičar, živi i radi u Gdanjsku. Rođen je 1981. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna u Gdanjsku, gde od 2007. radi kao predavač u Litografskom studiju. Počev od akademske 2016/17. radi kao zamenik dekana na odseku za grafiku Akademije u Gdanjsku. Bavi se grafikom, slikanjem i grafičkim dizajnom, prvenstveno tradicionalnom litografijom na kamenu. Organizuje izložbe i radionice sa ciljem promovisanja grafičke umetnosti. Učestvuje aktivno na konferencijama i simpozijumima posvećenim pitanjima o umetnosti. Autor je četrnaest individualnih izložbi i učesnik na nekoliko zajedničkih izložbi i art hepeninga. Na primer, Međunarodno trijenale grafike u Krakovu 2015. i 2018, Trijenale poljske grafičke umetnosti u Katovicama 2015. i 2018, „Unutrašnji svet“ u Galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu (2017). U slobodnom vremenu, voli da posmatra morsku penu, sakuplja šumsko bilje i pravi kolače.



lukaszbutowski@gmail.com


 


 



Datum objavljivanja: 25.11.2019.