Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Luka Radojević: Trojstvo

U galeriji Centra za kulturu Rakovica akademski vajar Luka Radojević u okviru samostalne izložbe, predstaviće skulpture od bojenog metala, iz ciklusa Trojstvo.

 


 


Ciklus je, po rečima samog umetnika, zamišljen kao jedinstvo i međuprožimanje života, rada i umetnosti.  Otvaranje izložbe je zakazano za četvrtak 20. mart u 19 časova. Izložba traje  do 3.aprila 2014. godine. Galerija je otvorena svakog dana od 9 do 20 časova, ulaz je slobodan.



Luka Radojević (1986) rođen je u Prijepolju. Osnovnu i srednju školu završio je u Beranama. Drugi razred gimnazije završio u Salcburgu, Austrija.



Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2010. godine, na odseku primenjeno vajarstvo, u klasi profesora Miroljuba Stamenkovića.

Član je ULUS-a i ULUPUDS-a od 2012. godine.



Imao je tri samostalne izložbe i učestvovao je na više grupnih izložbi u zemlji i u inostranstvu. Svoje radove je predstavio na brojnim simpozijumima i festivalima u Iranu, Kini, Sloveniji.



Na festivalu skulpture Pierres de Lanvaux, u gradu Elvenu u Francuskoj, koji seodržava povodom Dana kulturne baštine Evrope, predstavljao je Crnu Goru sa skulpturom u granitu pod nazivom Tajna Jerusalima. U okviru festivala predstavio se i sa izložbom crteža koja je priređena u kapeli Sv. Ane, u gradu St. Nolf.

Radi i kao asistent renomirane japanske umetice Akiko Sato u Pjetrosantu u Italiji.

... „Isprepletani, svedeni geometrijski oblici, oštrih uglova koji paraju prostor nose reminiscencije na minimalističku skulpturu šezdesetih godina dvadesetog veka. Sa osnovom ili slobodnostojeći, oni brišu barijere ka posmatraču. Na taj način skulptura postaje deo svakodnevice i životnog, a ne samo sterilnog galerijskog prostora. Posmatrač na taj način može da sagledava i doživljava skulpturu, ne kao nedodirljivo delo umetnosti, nego kao deo svakodnevnog života. Prava tema Radojevićevih skulptura postaje sam posmatrač, ohrabren da preispita viđenje umetnosti.” (odlomak preuzet iz teksta istoričarke umetnosti Nađe Mandić)


 


Datum objavljivanja: 21.03.2014.