Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Luka Klikovac: Manifesto

Samostalna izložba radova autora Luke Klikovca pod nazivom, "Manifesto" od 12 - 30 avgusta, 2021. godine, Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac



             



 


Luka Klikovac (1988) diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2012. godine, gde je 2017. doktorirao. Izlagao je na deset samostalnih i velikom broju kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je prve nagrade konkursa Young Creative Chevrolet 2010. godine na nacionalnom nivou. Od 2016. godine radi kao umetnički saradnik na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Njegov umetnički rad je usmeren ka konstantnom istraživanju fotografije kao tehnike i medija, dok u svojim fotografskim projektima najčešće kombinuje njenu narativnu i likovnu komponentu.


U ciklusu pod nazivom ,,Manifesto“ Кlikovac kroz kompleksne fotografske kompozicije velikog formata predstavlja prolaznost, vreme, život i smrt, unutrašnji svet pojedinca, otuđenost, i mnoga druga stanja. U fotografskim projektima umetnik koristi različite elemente i discipline poput upotrebe artificijelnog osvetljenja, kreiranja scenografije, kostima kao i postprodukcije snimljenog materijala, kako bi što autentičnije dočarao neke od vitalnih društvenih i psiholoških tema svog vremena i „stanja“ njegove zazorne svakodnevice. U poslednjem fotografskom ciklusu „Manifesto“ autor u svoj mizanscen uvodi lutka za edukaciju, koji postaje rečita metafora o nefunkcionalnoj ekstenziji čoveka nadvladanog (ne)moćima sopstvenih izbora i bezizlaznim protokolima sopstvene civilizacije.




,,(…)antropomorfna lutka, postmedijski primer moguće predstave čoveka, služi, kao i same fotografije, forenzičkoj rekonstrukciji tragičnog čina vrhunske otuđenosti, bezizlaznosti, pa i bespomoćnosti u odnosu na savremeno “stanje stvari” - svet neoliberalne reprodukcije vrednosti koja služi sve većim klasnim razlikama, te stvaranju nedodirljivih i nevidljivih zajednica povlašćenih; umreženog potrošačkog anonimnog konzumerizma cirkulacije i preuzimanja robe i informacija, koji pretvara korisnika u kompromitovanog subjekta, pasivnog primaoca nesagledive količine usluga koje bi da ga istovremeno i profilišu - i u njegovom “životu i u ličnosti” (Šopenhauer), u njegovim izborima, razvoju i samom Biću (Hajdeger).” Milica Lapčević (iz predgovora kataloga)



 


 


Datum objavljivanja: 05.08.2021.