Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Lubardini radovi u smetlištu

Komisija Sekretarijata za kulturu već na prvom ulasku u Kuću legata Petra Lubarde pronašla je značajna dela. U oronuloj kući pronađeno je više od dvadeset radova i preko stotinu crteža poznatog umetnika.


 


U kući Petra Lubarde u Beogradu nađeno je 38 slika. Za sada je sigurno da 24 rada pripadaju poznatom umetniku jer su identifikovani prema katalozima iz 1974. i 1983.  Za prostalih 14 se veruje da pripadaju Veri Lubardi, slikarevoj ženi. Prema rečima savetnika konzervatora Narodnog muzeja u Beogradu, Mile Živančević Popović, cela kuća nije bezbedna. Na prvi sprat se ne može popeti jer je tavanica teško oštećena i postoji mogućnost pucanja.


Prema mišljenju Mile Živančević Popović, moguće je da će se u samoj kući naći i preko 100 Lubardinih crteža. Pored crteža, pretpostavlja se da će biti pronađeni i značajni dokumenti, kao što su na primer pisma. Da bi se svaki bitan “detalj” pronašao potrebno je pretražiti ceo prostor u kome zbog veoma lošeg stanja krova preovlada smeće.


Logičan nastavak je sanacija radova. Prvi koraci sanacije podrazumevaju proces stabilizacije na licu mesta. Stabilicazija predstavlja početak restauracije koji je neophodan da bi radovi mogli da se uopšte pakuju i transportuju. Nakon toga radove je potrebno smestiti u komore za dezinsekciju kako bi bile uništene bakterije na samim delima. Do momenta transportovanja dela će se i dalje nalaziti u kući i to u posebnom delu koji je specijalno obezbeđen.


Fotografije na kojima je zabeležen ulazak članova komisije za sada neće biti objavljene, jer “njihovo objavljivanje može biti kontraproduktivno za rad komisije”, rekla je član komisije Ana Popović Bodroža.


Komisija Sekretarijata za kulturu juče je u Kući legata Petra Lubarde na Dedinju počela popis umetničkih dela. Zakonski uslovi za ulazak u ovaj objekat stekli su se u petak, 18.07. a osmočlana komisija juče je prvi put otvorila vrata kuće najznačajnijeg slikara sa ovih prostora 20. veka.


Više o umetniku


 



Datum objavljivanja: 22.07.2008.