Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ltd. Lana Vasiljević

Izložba Lane Vasiljević – LTD. biće produžena do 11. decembra 2008. i moći će da se vidi u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, od utorka do nedelje, u vremenu od 12-20 h.

 


Aktuelna izložba je koncipirana u formi svetlosne i zvučne instalacije sastavljene od osam ekstrudiranih cevi, dimenzija 200x20 cm, na čija velika svetleća tela su montirani printovi simboličkih narativa.


O izloženim radovima Jasmina Čubrilo u katalogu izložbe piše".. Lana Vasiljević novom serijom radova nastavlja svoju 'aferu' sa kulturom i njenim aspektima, značenjima, učincima. Koristeći tehnike, forme i medije komercijalnog advertajzinga Lana postavlja pitanja koja razmatraju procese formiranja i izvođenja značenja, kao i mehanizme funkcionisanja (ne)vidljivih ideologija na kojima se temelji kultura reklamiranja i masovna kultura generalno. Njen rad proizilazi iz postmodernističke strategije rada sa citatima – njeno delo nastaje doslovnim ili nedoslovnim prenošenjem i premeštanjem 'materijala' (slike, teksta, diskursa) koji se shvata kao 'trag jezika' a dosledno tome, samo delo funkcioniše kao mapa 'tragova jezika'.  Premeštanjem i transformacijom znakova banaka i njihovih reklamnih slogana, fotografija sa bilborda, časopisa i iz različitih 'bank of images' na Internetu, stihova/refrena pop i rok pesama na temu ljubavi, novinarskih kratkih vesti, čak i rada/iskaza Jenny Holzer, Lana promišlja svakodnevno iskustvo i tematizuje društvene odnose kao odnose komunikacije, odnosno kao kontinuirane operacije dekodiranja slika i teksta. U slučaju radova koji čine ciklus/izložbu Ltd. reklo bi se da se pažnja ponajviše fokusira na pitanje banalizovanja, trošenje znakova, njihovih potencijalnih značenja i svođenja potrošenih znakova na ljušture...." 


Lana Vasiljević je rođena  u Beogradu 1973. Diplomirala je i magistrirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti, kod prof. Mrđana Bajića. Od 1997. samostalno je izlagala skulpture, objekte, fotografije, instalacije i grafički dizajn u uglednim galerijama u Beogradu, Parizu i Hagu. Na tematskim i grupnim izložbama afirmisanih kritičara njen rad je predstavljen u Tel Avivu, Beču, Varšavi, Njujorku, Parizu, Vršcu i Pančevu. Dobitnica je značajnih nagrada: GRIFON , za vizuelni identitet UNHCR, 2006;  KulturKontakt, Austria Residency Program, Vienna, 2002;   ArtsLink Residency Program, New York, 1999; Nagrada za skulpturu na 38. Oktobarskom  salonu, Beograd, 1997; Nagrada za najbolji projekat , FLU, Beograd, 1996.


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 03.12.2008.