Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Londonska hronika

Utorak, 3. decembar u 20. sati, mala sala SKC-a, Londonska hronika Video radovi londonskih umetnika u selekciji Slobodana Trajkovića.


 


U okviru Londonske hronike biće prikazani radovi sledećih autora: Stephan Hall, Vany Balogh, Mona K, Den Todd, Lili Ren, Martin Sexton, Garry Doherty, Aldo Giannotti & Pablo Chiereghin, Headley Roberts, Louise Benassi and Jose Carlos Teixeira. Poseban gost: Pavle Trajković.



„Hronika savremene umetničke scene Londona predstavljena ovde na Filmforumu jeste prvi zajednički pokušaj navedenih autora da sa selektorom, Slobodanom Trajkovićem, stvore događaj koji prikazuje stanje jedne specifične kulturne scene. Šta više, ova prezentacija video radova realizuje se u svojevrsnoj sprezi sa izložbom ,Estetika ruševina’(The Aesthetics of Ruins) u galeriji O3one, na kojoj osam umetnika koji rade u Londonu predstavlja svoj rad.



Umetnici koji učestvuju u ovom događaju pozvani su ne na osnovu nekih konkretnih prethodnih radova, već na osnovu njihovih poetika, senzibilnosti i pozicija koje su demonstrirali u svojim radovima i drugim umetničkim formama. Smatram da ukoliko neko zauzme poziciju u okviru kulturnog i političkog okruženja, tada se i rad koji je proizveden u skladu sa tim pozicijama na kritički način koreni u tim kontekstima i izrasta iz njih.



Na primer, rad muslimanskog umetnika Gerija Doertija o tragičnim događajima „minhenskog”, terorističkog napada na izraelske sportiste na Olimpijskim igrama 1972. godine, pokušaj je da se dosegnu istorijska ishodišta i da se ona povežu sa našim novim vizijama i značenjima savremenog života. To znači imati stav spram događaja i izgraditi političku osetljivost i podsticati interaktivnost u sagledavanju umetnosti.”



Iz izjave selektora Slobodana Trajkovića


 



Datum objavljivanja: 02.12.2013.