Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

London, Sotheby's

U Londonu je završena letnja serija aukcija impresionizma i moderne i savremene umetnosti, sa rezultatom od 251 milion funti, što je najveći prihod koji je ova kuća ostvarila u Evropi na dosadašnjim letnjim aukcijama.


 


Robin Woodhead, načelnik Sotheby's International, rekao je da ova dvonedeljna serija aukcija pokazuje da na tržištu postoji ogromna potražnja za kvalitetnim delima, što se vidi i po tome što kupci zanemaruju procenjene vrednosti i licitiraju do mnogo viših cena kako bi imali delo koje žele. Prosečna cena lota sve više raste, iz jedne aukcije u drugu, iz čega se vidi da umetničko tržište nastavlja da ojačava, potpomognuto pre svega kupcima, kako etabliranim tako i novim, koji su odlučni da pri licitiranju dođu do umetnina koje im se dopadaju.


U odnosu na 2007. godinu, prosečna cena lota na letnjim aukcijama u ovoj kući povećala se za 22 procenta – od 644 hiljade dolara u junu 2007. do 763 hiljade dolara na ovogodišnjoj seriji letnjih aukcija. Pored toga, 102 lota prodata su za preko milion dolara, 20 lotova za preko pet miliona dolara, dok je sedam lotova prodato za preko deset miliona dolara. Nakon ovih aukcija postavljeni su rekordi za dela petnaestak novih umetnika, pored vodećih kao što su Richard Prince, Bridget Riley, Anthony Gormley, Anish Kapoor i drugi.


 


 



Datum objavljivanja: 06.07.2008.