Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

London, Christie's

Nedavno otkrivena Vatoova (Jean-Antoine Watteau, 1684-1721) slika “La Surprise” (Iznenađenje) juče je prodata na večernjoj aukciji u Christie's, za neverovatnih 15.513.369 EUR, čime je ovo delo postavilo rekord kao najskuplje delo starih francuskih majstora koje je ikad prodato na aukciji.

 


Za ovu sliku se dve stotine godina nije znalo gde se nalazi. Verovalo se da je ova slika uništena, a za njen izgled se znalo preko jedne kopije u Bakingemskoj Palati i preko jedne savremene gravire. Nađena je u uglu sobe za crtanje u jednoj seoskoj kući u Britaniji.


Ričard Najt (Richard Knight), ineternacionalni direktor odeljenja za slikarstvo starih majstora i Pol Razon (Paul Raison), direktor istog odeljenja na Christie's, ne kriju oduševljenje zbog toga što je baš Vatoova slika dostigla rekordnu cenu. “Bilo je izuzetno uzbudljivo otkriti ovu sliku prošle godine, nakon što se 200 godina nije znalo gde se nalazi, i bila je velika čast pokazati je u javnosti po prvi put nakon tog dugog perioda. Ovo je ne samo najneobičnije otkriće u poslednjih par godina, več i najskuplja slika francuskog umetnika koja je ikad prodata na aukciji, i nama je drago što su na aukciju došli brojni kolekcionari i institucije iz celog sveta.”


“La Surprise” je Vato naslikao oko 1718. godine, nakon čega se ova slika nalazila u kolekciji savetnika francuskog kralja, a potom i u nekoliko različitih kolekcija. Nakon toga, sredinom 19. veka joj se izgubio svaki trag, sve dok nije ponovo otkrivena prošle godine.


 


Datum objavljivanja: 09.07.2008.