Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ljubomir Vučinić

U periodu od 23. maja, do 5. juna, u Galeriji 73, održaće se samostalna izložba Ljubomira Vučinića, pod nazivom Inskripcije - inscenacija galerijskog prostora.

 


"Izvedena inscenacija predstavlja materijalizovanu težnju, uostalom imaginarnu, usmerenu (uslovljenu prozaičnošću zadatog ambijenta) ka prostorima metafizičkog dešavanja. Ona je i odraz sopstvenog sveta i sveta ispod, onoga dole kao svakodnevnog koje postoji i traje neprekidnim obnavljanjem sebe. Ali Vučinić želi da od njega, ne toliko pobegne koliko da se na izvestan način distancira, jer je on u svojoj običnosti izrazito neinteresantan, bez intrige i mogućnosti promena. U tom kontekstu ne interesuje ga temporalni kod, ni semantičke  kontroverze vremena (svestan je prolaznosti i upravo zato insistira na efemernoj celini/celovitosti oblika).   Ne beži ni od namere da o događaju između dve temporalne jedinice razmišlja i da preispituje smisao moguće zbilje. Neposredno se obraća tajanstvenoj intrigantnosti događaja u pretpostavljenom saglasju različitosti u jedinstvenom Istom čije se dešavanje ne može dokazati.


 

Usredsređuje se na sopstvenu zbilju prostora između, oblikuje  težnju da se ambis nemogućeg savlada i prevlada. On nije prostor apsolutnog saglasja dva suprotna pola značenja, ni prostor emotivnog spajanja ali, nimalo paradoksalno, ni razdvajanja. U izvesnom smislu predstavlja polje disharmonije koje pokušava, ne da premosti nego da ispuni harmonijom događanja u pretpodstavljenoj budućnosti. Shvata ih kao sećanje, a time u igru stvarnog i mogućeg uvodi temporalnost, osobenost prošlog vremena kao  neposrednog izazova emocijama koje se ne određuju jednom tačkom kao fokusnom kotom metaforičke istovremenosti i izvora i ušća."



   Miloš Arsić


 


Datum objavljivanja: 22.05.2008.