Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ljubomir Šimunić: Psychodelict Stairway

U petak, 15. juna u 20. sati u Galeriji Artget, KCB-a, na Trgu Republike, otvara se samostalna izložba fotografija autora, Ljubomira Šimunića, pod nazivom, "Psychodelict Stairway". Izložba traje do 11. jula, 2012. godine.

 


Ljubomir Šimunić je jedan od najznačajnijih i najzanimiljivih filmskih stvaralaca u domenu alternativnog i eksperimentalnog filma sedamdesetih godina 20. veka na jugoslovenskim prostorima, a kasnije fotograf izuzetnog senzibiliteta, čije je stvaralaštvo malo poznato široj javnosti. Ono što je već pune četiri decenije karakteristično za gotovo sva ostvarenja ovog beogradskog filmskog stvaraoca, fotografa i slikara, posvećenog poznavaoca i istraživača istorijskih avangardi jeste pozicija sa koje on posmatra svoje okruženje. Reč je o pogledu iz prikrajka, odnosno, svojevrsnom voajerizmu.




Šimunić pripada grupi autora koji s različitim interesovanjima i različitim postupcima istražuju neraskidivo isprepletane i čudesne veze između filma i fotografije. On je autor i (nagrađivanih) alternativnih filmova i velikoj broja fotografskih ciklusa, zaljubljenik i poznavalac obe umetnosti. Šimunićevi prizori su do vrha napunjeni vizuelnim, oblikovnim, i estetičkim slojevima čija je naracija usmerena »egzotičnim« temama, i deco-ukusu fin de siecla.


Izložba Psychodelict Stairway posvećena je velikom filmskom reditelju Alfredu Hičkoku, a najneposrednije je inspirisana njegovim čuvenim filmom Psiho. Na 50 Šimunićevih fotografija su stepenice –  pomerene od realnog viđenja, baš kao što je i kod Hičkoka sve bilo pomereno. Šimunić  varira ovaj motiv stvarajući gotovo čitav svet  stepeništa u kojem se implicitno oseća zastrašujuće prisustvo nekoga poput Normana Bejtsa, glavnog sizofrenog lika u Hičkokovom filmu Psiho, koga maestralno igra Entoni Perkins.


"A kada je reč o stepenicam, i kada se penjem u mraku ili se spuštam njima u podrum, uvek pomislim na nesrećnog detektiva Arbogasta i očekujem da Norman iskoči iz mraka. Ali sve je to samo mouvie, kako reče Tom Gotovac.” (Lj. Šimunić)


 


 


Datum objavljivanja: 13.06.2012.