Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

LJubomir Lacković: Gospodar prostora

Izložba dela LJubomira Lackovića u Galeriji RTS, od 7. do 26. Juna 2023.





Gospodar prostora - LJubomir Lacković



Ludost je to, teška muka obraditi zarđalost i tvrdoću pa i težinu metala savladati. Zato Lacković svakodnevno vežba svoju snagu i jačinu, svoje telo jača na spravama koje je sam konstruisao. Nije mu sve to teško a i kako da mu bude kada je on bivši bokser ali i omiljeni profesor likovnog u osnovnoj školi.







On daje sve od sebe da nam predoči apokalipsu planete Zemlje.

Oslikava stvarnost recikliranim metalom u trećoj dimenziji.



Svakodnevni otpad u radionicama različitog tipa, za Lackovića je izvor maštovitih skulptura. Motivi su raznovrsni bajkoviti, mitski, legendarni, moderni i primenljivi kao dekoracija za na pr: rok koncert „Ju Grupe“, pesmu: „Čudna šuma“, eventualno vidim njegove skulpture na stejdžu bilo koje svetske hardrok grupe sa lajt šouom.





Glavne odlike njegovog stvaralaštva pripisujem neviđenoj toplini valerskih vrednosti smeđe-sive boje metala. Izrazit stvaralac kreator sublimira: futuristički, fluidno, animalističko, sa znatiželjom ishoda začinjenim, arabeskom, girlandama, graficizmom širokih sigurnih poteza vajarskog postupka. On konstruiše kohezione sile nespojivog!

Čipkasti prizori u metalu, paučinast utisak, prenaglašen pokret i lebdeći elementi, seku prostor i osvajaju ga. Sigurnim potezima između mistike i realiteta, arbitiraju preobražaju. Grifon, mitološko biće, telo lava, glava, krila i kandže orla, čuvar grobova i riznica Lackovićeva je ekspresivna skulptura, sinteza mitološkog i ekstatičnog.

Lepa i sjajna je to sudbina odbačenog metalnog otpada koji je za Lackovića GENERATOR budućih vajarskih dela i najbolje iskazanih potencijala u biću genijalnog stvaraoca. Drama i njeno prisustvo u vajarskim delima dodatno doprinosi da ono što je prolazno ne nastaje već kao feniks oživi i ostaje za VEČNOST.





LJubomir Lacković

Rođen je 1955. godine u Zemunu. Fakultet primenjenih umetnosti završio je 1985. godine u klasi profesora Vojislava Vujisića. Od 1984. godine član je ULUS-a, a od 1994. godine ULUPUDUS-a.



Član je i zemunskog udruženja umetnika „KEJ“, od njegovog osnivanja. Više od dvadeset godina bavio se i pedagoškim radom, kao profesor likovne kulture. Najčešće radi tehnikom vareni metal.



Samostalno je izlagao na više od dvadeset izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnik je brojnih likovnih kolonija. Skulpture u prostoru nalaze mu se u Baru, Zvorniku, Nišu, Zaječaru…



Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad među kojima je i Prva nagrada / GRAN PRIX, na svetskoj izložbi likovnog stvaralaštva u Luvru, Pariz 2005. godine.



Živi i radi u Zemunu.


Datum objavljivanja: 07.06.2023.