Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ljubomir Ivanović - retrospektiva

Retrospektivnu izložbu crteža Ljubomira Ivanovića u Galeriji Haos otvara, u utorak, 10. marta u 19 sati, direktorka Narodnog muzeja iz Beograda, gospođa Tanja Cvjetićanin. Izložba će trajati do 10. aprila 2009.

 


Galerija Haos  organizuje nakon dugo vremena (više od tri decenije) retrospektivnu  izložbu crteža jednom od renomiranih srpskih slikara stare generacije, s početka XX veka,  akademiku i profesoru na Likovnoj akademiji u Beogradu - Ljubomiru Ivanoviću ( 1882-1945). Izložba će biti svojevrsni „hommage“ jednom od najvećih crtača u našoj likovnoj umetnosti. U trenutku kada su muzeji zatvoreni zbog renoviranja, odlučili smo da, pored akcije "Muzeji u pokretu" koja je prošle kalendarske godine uvrstila i dela Ljube Ivanovića, iz muzejskih depoa izvučemo deo materijala koji nisu imale prilike da vide mlađe generacije, naročito one koje se nalaze u privatnom vlasništvu.


Radovi su pozajmljeni iz Narodnog muzeja, SANU i Narodne biblioteke, zatim od porodice Ljube Ivanovića i iz privatnih kolekcija. Uz crteže će biti predstavljeni i autorovi skicen blokovi i mape koje su tematski raznovrsne. Crteži su rađeni olovkom na papiru, ređe ugljenom ili tušem. Veliki deo crtačkog opusa će biti predstavljen i na monitoru galerije.


Izložbu otvara, u utorak, 10. marta  u 19 sati, direktorka Narodnog muzeja iz  Beograda, gospođa Tanja Cvjetićanin. Izložba će trajati do 10. aprila 2009.


Na realizaciji ovog projekta radili su Zdravko Vučinić, autor i pisac teksta u katalogu  i Borka Božović, koautorka izložbe.


"Danas, kad razmatramo postignuća Ljube Ivanovića - kaže u svom tekstu Zdravko Vučinić - u sledu srpske istorije umetnosti, pa i izvan našeg kulturnog prostora, nameće se uverenje da je on vrlinu crteža, koju je negovao olovkom kao osnovnim sredstvom izraza, uzdigao na najviši nivo. U tom domenu teško mu je naći premca. Ostao je jedinstven".


Tim povodom organizujemo konferenciju za štampu u ponedeljak, 09. marta u 12 sati kada ćemo vam predstaviti unuka Ljubomira Ivanovića, koji nosi isto ime, i kada ćemo se osvrnuti na život i rad ovog našeg uglednog likovnog stvaraoca, uvrštenog ove godine u ciklus koji je galerija pokrenula, a koji nosi naslov  "Stari majstori".


 


Datum objavljivanja: 06.03.2009.