Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ljubomir Ivanović - Fragmenti zaustavljenog vremena

Prikazivanjem izložbe Ljubomir Ivanović – Fragmenti zaustavljenog vremena, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog će u martu još jednom biti domaćin projekta Muzej u pokretu, Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Svečano otvaranje izložbe održaće se u četvrtak, 19. marta, u 20 časova.

 


Postavka će predstaviti opus Ljubomira Ivanovića (1882–1945), autentične stvaralačke ličnosti prve polovine 20. veka, koji je umnogome doprineo da se crtež kod nas razvije, usavrši i osamostali kao ravnopravan sa drugim umetničkim medijima. Istovremeno, Ivanović je inicijator razvoja i unapređenja grafičke prakse kod nas. Umetničko školovanje započeo je u školi Kirila Kutlika i nastavio kod Riste i Bete Vukanović u Srpskoj crtačkoj i slikarskoj školi (1899-1905). Studirao je u privatnoj školi Antona Ažbea i na minhenskoj Akademiji (1905-1909). Slikanje uljem zanemaruje a kasnije i napušta da bi se u potpunosti predao crtanju olovkom i izradi grafika. Njegovi radovi uglavnom nastaju za vreme putovanja po našim krajevima, zatim prilikom dva boravka u Parizu 1920. i 1930. godine, posle čega izdaje mape drvoreza Stari Pariz i Iz naših krajeva. Ivanović je bio član umetničkog udruženja Lada, i jedan od osnivača Udruženja likovnih umetnika u Beogradu (1919). Bio je profesor Umetničke škole i Akademije likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1922. je bio dopisni član SANU, a 1933. odlikovan je ordenom Viteza Legije časti Republike Francuske.




 Na izložbi, koja će trajati do 12. aprila, biće prikazan izbor od 50 Ivanovićevih dela iz fonda Muzeja savremene umetnosti Beograd, iz svih perioda njegovog stvaralaštva. Autor izložbe i pratećeg kataloga je istoričarka umetnosti Žaklina Ratković.  Kustos izložbe u Spomen-zbirci Marta Đarmati održaće stručno vođenje kroz izložbu u četvrtak, 26. marta u 19 časova.


 


Datum objavljivanja: 19.03.2009.